2022. október 9.

BÓNUSZ TRACK
A felfújós SUPok téli ápolásáról és tárolásáról

No nem azért, mert szerintünk el kéne (már) pakolni a cuccot, sőt állítjuk, hogy megfelelő felkészültséggel egész télen lehet és kell evezni. Ha nem is feltétlenül a Tisza-tavon (téli vízállás), de mindenhol máshol, ahol szabályos és élvezetes. Ehhez persze megfelelő, a hideg, nedvesség ellen védő öltözet szükséges.

De jogos a kérdése annak, aki télire (hosszabb időre) el szeretné pakolni a felfújható board-ját: hogyan ápoljam és tároljam a téli álma idején?

Az világos, hogy minél gyakrabban használod a deszkádat (a fő szezonban), annál jobban igénybeveszi a nagy nyomás, a nedvesség, az UV-sugárzás, a hőség és persze a sós víz. De az is károsíthatja az anyagot, ha hosszabb szünet idején, pl. télen, szakszerűtlenül tárolod.

A LEGFONTOSABB INDOK, AMIÉRT IDEVÉSSÜK EZEKET A SOROKAT AZ AZ, HOGY MINÉL TOVÁBB ÉPEN TUDOD TARTANI EZT A ROHADT NAGY DARAB PVC-T, ANNÁL KEVESEBB KÖRNYEZETI TERHET JELENT (MAJD) A BOLYGÓNKNAK! AMÚGY SE DOBD KI SEMMIKÉPP A VEGYESBE, INKÁBB AJÁNLD FEL MŰANYAGFELDOLGOZÓKNAK!    

 

Kezdjük tehát az ÁPOLÁSSAL

  • Kezdésként – az általános napi használatot követően – öblítsd le tiszta, édesvízzel. Különösen sós vízi vagy algás vizű túra után.
  • Ezután jöjjön egy közepesen erős (nna az meg milyen?! – olyan, hogy a kézfejedet is sérülés nélkül súrolni tudnád vele!) kézi kefe, amivel eltávolítod a kisebb kavicsokat, növényeket, homokot, iszapot az egész deszkáról, tehát az EVA pad- ről (ez az a gumiszőnyeg, amin – jó esetben állsz) is.
  • Hagyd megszáradni, vagy száraz ronggyal töröld át és csak ezután csomagold el.
  • Hébe-hóba ugyanakkor nem árt alaposabban is átcsutakolni, vagyis tisztítószert is használni, pl. a téli elpakolás előtt! Vagyis a fenti 1) és 2) után jöhet egy kis biológiailag lebomló súrolószer (olyan mint a CIF, de ökobarát kiadásban lécci) a már propagált kefével.

A makacs koszcsíkok ellen pedig egy egészen innovatív megoldás: A KOSZRADÍR. Yeah! Ha nem ismered még, akkor Drogerie Markt (DM, Schmutzradier). Nagyon szemét régóta makacskodó koszokat is sikerült vele végre eltűntetni. Nedvesen használd és ne túl erősen dörzsöld vele, mert felesleges.

  • Ezután (ekkor is) szárítás majd pedig egy bizonyos PVC gumicsónak ápolószer (bármely hajósboltban elérhető) aminek hatására a deszka alapanyaga újra életre kell, ragyog s gagyog…

A tisztító- és ápolószereket soha ne közvetlen napsütésben használd. Árnyék.     

 

Hosszútávú, avagy téli TÁROLÁS (Fontos!) (Tényleg!)

A levegő töltésű deszkák +4 C fok felett és lazán felfújva érzik jól magukat. Ez mit jelent? Kb. max 3-5 PSI, érzésre pedig egy punnyadt bringaabroncs. Vagyis az egész deszka szépen felveszi az ismert alakját, a ráncok eltűnnek, hüvelykujjal be tudod még nyomni. Nem fokozzuk tovább. A cél az, hogy a kritikus ragasztási helyek – ilyen az oldalél – ne gyűrődjenek, sokkal inkább kisimuljanak.        

Köszi, de mi van, ha nincs erre elég helyed, max ha a konyhát nem használod egész télen?!!

 

Szekunder megoldás helyhiány esetén                      

Ha nincs elég helyed és a nappali falára vagy a mennyezetre sem szeretnéd fellógatni (egyébként miért nem??), akkor nincs más megoldás, minthogy lazán (kb. 0,8 – 1 méteres átmerővel) fesztelenül összehengereled és oldalélén puha felületre felállítva tárolod, továbbra is minimum 4 C fokos és persze száraz (nem vizes/dohos) helyen. Semmiképp ne helyezd fűtőtest közelébe, kösz! Tekerd körbe, de ne szorítsd meg gurtnival vagy spaniferrel. Olyan lazán, ahogy kiadja a „kakaóscsiga”, de így legalább nem borul fel, nem nyílik szét. (Mi például helyspórolásból a szennyestartó „köré” állítottuk fel a „kakaóscsigát” a hálóban. Nem állítjuk, hogy szép, de praktikus.)  

Save your SUP, save money!