Egyre többen szeretnének saját felszerelést, és napról-napra nő a kínálat. Meg a zaj is… Éppen ezért rengeteg a félreértés és a tévhit. Ugyanakkor ahhoz túl sokba kerül ez a holmi, hogy meggondolatlanul dobj ki rá ennyi pénzt.

Ha a következő alapszabályokra támaszkodsz, akkor biztos lehetsz abban, hogy a számodra legmegfelelőbb cuccal fogod folytatni a SUPozást. Hallgass meg/olvass el más véleményt is bátran, de nem valószínű, hogy az alábbiaknak ellentmondó tanácsot találnál!

Nem állítjuk, hogy nálunk van az univerzális igazság, de azt igen, hogy a 7 alapszabályunkból megismered azokat a szempontokat, amik alapján sikeresen választhatsz SUP-felszerelést.

Az is áldozzon az olvasásra egy kis időt, aki már túl van az első SUP vásárláson, és úgy érzi annyit fejlődött, hogy ehhez felszerelést is kell cserélnie. Vagyis új követelményei alakultak ki az első deszkájához/felszereléséhez képest. Ilyen eset például amikor stabilitás már megvan és jó lenne végre könnyedén siklani vagyis számítani kezd a sebesség (is)…

Fókuszban a síkvízi evezés.  

7 alapszabály

  1. TUDÁS

Először is: tanulj meg SUPozni.

  1. TEST

Mérd fel a fizikai állapotodat/határaidat.

  1. ÉLETMÓD

Határozd meg, hogy milyen célra, milyen gyakran, milyen körülmények között fogod tudni használni a SUP-cuccod.

  1. TANÁCS

Kérd ki független szakértők véleményét a különböző alternatívákról.

  1. TESZT

Vásárlás előtt próbálj ki több modellt/típust/kiegészítő felszerelést. Olyat vegyél meg, amit konkrétan kipróbálhattál és mindenben megfelelt a szempontjaidnak.

  1. KIEGÉSZÍTŐK

Ne csak a deszkára koncentrálj, hanem az evezőre (pont olyan lényeges), meg a többi kiegészítőre is.

  1. ÁR/ÉRTÉK

300 euro alatti vételár esetén már NAGYON-NAGYON vedd számításba a márka/modell (el)ismertségét, valamint a szavatossági/csere/javítási/szállítási feltételeket.

BÓNUSZ TRACK

A felfújós SUPok téli ápolásáról és tárolásáról

 

(Az alábbi dolgozat nyilván nem tud teljes-teljeskörű áttekintésre vállalkozni, de törekszik rá. A szubjektív tapasztalatokon is alapuló megállapításainkat annak érdemes elolvasnia, akit komolyan érdekel a hobbi vagy amatőr szintű SUPozás és így jut el végső soron ahhoz, hogy a számára ideális SUP felszerelést is ki tudja választani.)

1. TUDÁS

Amíg nem sajátítottad el a helyes eszközismertet, a technikát és a biztonsági tudnivalókat, addig nem fogod tudni felmérni, hogy melyik felszerelés jön egyáltalán szóba neked. És akkor még nem érintettük a továbbiakban tárgyalandó 6 alapszabályunkat...

2. TEST

Mit értünk az alatt, hogy „mérd fel a fizikai állapotodat/határaidat”? Ahogyan azt az előző fejezetben leírtuk már, a TUDÁS megszerzése mellett az is elengedhetetlen (a SUP-beszerzés előtt), hogy latba vegyük testünk adottságait (súly, magasság, hajlékonyság stb.) és felmérjük fizikai képességeinket.

3. ÉLETMÓD

Nézz magadba és határozd meg őszintén, hogy mit tesz lehetővé az életmódod! Ha látsz előre nagyjából 3 évet, akkor az már egy jó alap ahhoz, hogy ebből kiindulva megfontolt döntést hozz, hogy melyik deszkát/felszerelést válaszd.

4. TANÁCS

Vásárlás előtt szerezz be független szakértői véleményeket. Az ideális az lenne, ha az, akit megkérdezel, vagy amit olvasol/megnézel független lenne, vagyis – leegyszerűsítve- nem fűződik érdeke ahhoz, hogy ebbe, vagy abba az irányba, illetve márka vagy márkák irányába tereljen.

5. TESZT

Mielőtt felkeresnéd bármelyik SUP klubot/kölcsönzőt az „élő” próbához, érdemes tájékozódni arról, hogyan tesztelnek a „nagyok” (szakértők, SUP fórum), tehát mire és hogyan érdemes odafigyelni a vizsgálódásod során.

6. KIEGÉSZÍTŐK

SUP vásárláskor ne csak a deszkára koncentrálj, hanem a kiegészítőkre is, melyek egy kezdő felfújható szettel szinte mindig együtt érkeznek (evező, szkeg, pumpa, leash, táska, javítószett...).

7. ÁR / ÉRTÉK

Ez a fejezet mindenkinek segít a döntésben, de leginkább annak, akinek fontos az ár, vagyis az is beleszámít a vásárlási döntésébe, hogy mekkora az erre fordítható büdzséje.

BÓNUSZ: iSUP TÉLI TÁROLÁS

A legfontosabb indok, amiért idevéstük ezeket a sorokat az az, hogy minél tovább épen tudod tartani ezt a nagy darab PVC-t, annál kevesebb környezeti terhet jelent (majd) a Bolygónak!