SUP teszt Tisza-tó

2021. március 9.

5. TESZT

Vagyis vásárlás előtt próbálj ki több modellt/típust/kiegészítő felszerelést. Olyat vegyél meg, amit konkrétan kipróbálhattál és mindenben megfelelt a szempontjaidnak.

Miután túl vagy ez előző négy fejezetben tárgyaltakon, tehát: megtanultad az alapokat; már rendszeresen evezel; valamint felmérted magadat és képessé válsz a megfelelő kérdéseket feltenni, ezért megkérdeztél legalább két független szakértőt, eljött az idő, hogy az ily módon megszűrt típus(ok) modelljeit teszteld. Elsősorban személyesen.

Mielőtt azonban felkeresnéd bármelyik SUP klubot/kölcsönzőt az „élő” próbához, érdemes tájékozódni arról, hogyan tesztelnek a „nagyok”, tehát mire és hogyan érdemes odafigyelni a vizsgálódásod során.  

Ahogy azt az előző fejezetben (4. TANÁCS) már említettük, az interneten több „test” vagy „review” (video és/vagy szöveg) is található a konkrét modellekről, illetve kiegészítőkről. Ezek többsége angolul érhető el. Magyarul igen kevés teszt/beszámoló lelhető fel, messze nem olyan átfogó és széleskörű, mint az angolnyelvűek, de ezekből is felsorolunk párat a listánk végén.

Ha egy márkáról vagy a modelljeiről az égvilágon semmilyen online független fórum nem alkotott (még) véleményt, az enyhén szólva is gyanús. Jobban mondva, ne fárasszuk magunkat olyan cucc után való kutatással, amit kizárólag a Google vagy a Facebook algoritmusai dobnak elénk, amióta online „keresésben vagyunk”, de ha önállóan begépeljük a kereső-ablakba, akkor semmilyen közismert SUPos fórum nem dob fel róla semmit.

Milyen a hiteles online SUP-fórum?

Elsősorban független. (Nincs sok ilyen.) Független, tehát nem egy gyártó/márka érdekeltségébe tartozó felület. Ezt nyilván nem könnyű ellenőrizni, nem várható el mindenkitől.

Az egyszerre több márka és modell forgalmazásával foglalkozó kereskedő online platformja is kvázi függetlennek tűnhet, mert nem egy márka szekerét tolja, de nem életszerű, hogy egy általa forgalmazott deszkáról negatív, lehúzó véleményt/tesztet jelentessen meg. Így az itt megjelenő beszámolók fenntartással kezelendőek.

És mi van az úgynevezett influencer-ekkel, ambassador-okkal, márkanagykövetekkel?

Semmi. Illetve lehetetlen mindegyiket egy kalap alá venni, mert többféle érdekeltségi konstrukcióban és változó hitelességgel vesznek részt egy-egy SUP termék népszerűsítésében.

Az arról híres celeb, hogy nagyonhíresakarlenni „esküszik a … deszkájára, amivel a Balatont járja nap mint nap” típusú bejegyzések relevanciájáról remélhetőleg nem kell külön szót ejtenünk…: érdektelen és hiteltelen.

De léteznek nehezebben megítélhető helyzetek is, amikor a márkafüggetlen influencer rendszeresen tesztteli/véleményezi más-más márkák termékeit. Sokszor úgy, hogy az írása/videoja végén megtalálható egy link, ami már a shopba vezet. Tudni kell, hogy az ilyen szakmai influencer-ek változó, nagyjából 3-15% közötti jutalékot kapnak a rajtuk keresztül érkező bevételből. Nincs ezzel baj, csak akkor, ha az adott influencer kritikátlan mindenevő és nem szelektál az általa bemutatott (és ezen keresztül értékesített) termékek között, vagyis olyat is ajánl – önmagában már azáltal, hogy hajlandó a renoméját, a hitelét mellé tenni – amihez egyébként bottal sem nyúlna hozzá, meg nem venné saját magának.     

Ma, 2021 március elején nincs olyan mérvadó és a kenyerét a magyar SUP-univerzumban influencer-ként kereső személy, aki megengedheti vagy megengedi magának, hogy például egy SUPstar nevű hulladékot nyilvánosan felszabdaljon és az első műanyaghulladék újrahasznosítóba leadjon.    

Az ideális influencernek fontos a szakmai hitele, nem fog olyat ajánlani, amit lelkiismeretileg nem tenne, nem kap az értékesítésből jutalékot, és természetesen nem cenzúrázzák a riportját. Nem abból él tehát, hogy a márkák/forgalmazók megfizetik a véleményét (befolyásolják a teszt eredményét), hanem a közvetett hirdetési bevételeiből, (vagy külön feltüntetett „fizetett promóciót tartalmaz” felirattal ellátott videokból), amit elhelyeznek a platformján/platformjain, azért, mert a célközönség idejár tájékozódni.

Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy hazai viszonyok között, a versenyzői múltból vagy jelenből érkező SUP-szakemberek nem állnak olyan felfújható, vagy merev felszerelés mellé, ami miatt másnap szégyenkezniük kellene. A teljesség igénye nélkül Márton Károly, Pregun Gyula, Nagy Szabolcs és természetesen a Hasulyo brothers gondolatai a minőségi felszerelések mibenlétéről – azt gondoljuk – mindenképp iránytűként szolgálnak. 

A mégoly hiteles és független véleményformáló platformokon is érdemes odafigyelni, hogy a tesztelés/bemutatás/”review” során milyen kifejezéseket használ a szaki. Ha felhívja a figyelmet például arra, hogy a bemutatott modell kifejezetten „könnyű súlyú, budget friendly (pénztárcabarát), beszálló modell, kis súlyú kezdőknek, laza cirkálásra”, akkor az magyar fordításban egy olcsó, nem igazán merev, (valószínűleg) egyrétegű, merevítések nélküli deszka, ami egy hosszabb túrára egyáltalán nem praktikus. Az evező – ugyanennek az analógiájára – „tetszetős, strapabíró, kezdő szintű, 3 részes állítható alumínium lapát” = nehéz, könnyen elsüllyed, tartós evezésre senkinek nem ajánlott.

Ennyit tehát a platform típusok nyers osztályozásáról.

Jó, de akkor végre mi számít elfogadható platformnak?

 

Szubjektív lista

 

 • Angol nyelvű – nem értékesítési – SUP fórumok:

 

Supboardermag.com

Az egyik legnagyobb és legpatinásabb oldal, számos független teszttel, temérdek márkával és nem utolsósorban kezdőknek szóló tutorial videókkal. Amennyiben fizetett promóciót tartalmaz, úgy azt feltüntetik: „product placement”. Az Aqua Marinától az Aztronon át a Starboard-ig, vagy a SIC-ig szinte minden. Az ingyenes fiókon felül előfizethető évi 31 euróért a „pro”-verzió (14 napos ingyenes kóstoló után akár), aminek révén az összes-összes tesztjük elérhető.
Tehát:

supboardermag.com; illetve a YouTube csatornája: https://www.youtube.com/user/SUPboardermag
 
Supboardguide.com
Nem elfogult egyik márka iránt sem, de tény, hogy ott van egy-egy kereskedelmi link a teszt végén. Részletes és segít megtanulni, hogy mire kell odafigyelni egy deszka tesztelése során.
Tehát:

https://www.supboardguide.com/

 

 • Angol nyelvű kereskedő, de erős fórum is egyben:

 

Thesupco.com
Elsősorban shop, de mindenképp érdemes megismerni a beszámolóikat, mert kizárólag minőségi márkákkal foglalkoznak, hatalmas kínálattal és a legtöbb deszkához készült egy-egy beszámoló videó is. Egyébként is hasznos figyelni/követni őket, mert rendszeresen akcióznak és egy összeghatár felett ingyen szállítanak Magyarországra is.

 

 • Német nyelvű, nem értékesítési – SUP fórum:

 

SUPTV.de
Részletes, korrekt, a fizetett promóciókat külön feltüntető YouTube csatorna. Europában elterjedt márkákra koncentrál.
Tehát:
https://www.youtube.com/channel/UCmzU-15NISaSdfEtrt-ORxg

 

 • Német nyelvű, értékesítési – SUP fórum:

Mi személyesen nagyon bírjuk a mukit, jó a dumája, tüchtig és morc, ő is német:

GetUp StandUp
https://www.youtube.com/channel/UCKTpjbvAOnnrNXawr5vDgYQ/playlists

 

 • Magyar nyelvű, nem közvetlen értékesítési fórumok:

 

Supmagazin.hu
Talán a legtöbb magyar nyelvű független-jellegű teszt itt olvasható. Érzésre. (Nem hasonlítottuk össze darabra másokkal!) Márton Karesz áldozatos munkájának köszönhető. Ennek megfelelően sport-, illetve versenyfókusszal.

 

Suplife.hu
Széleskörű, a SUP szinte összes aspektusával foglalkozó magazin. A teszt, a tesztelés igen sok időt kívánó feladat, de ezen a téren is igyekeznek beleerősíteni, gratula nekik: Mike Klaudia és Solymos Tamás.

Ezeken felül természetesen számtalan youtube-os videós teszt található innen-onnan. Mi személy szerint azokat a kedveljük, amik egy lefektetett szisztéma szerint mindig minden felszerelést azonos mércével tesznek a nagyító alá. Mert így van értelme. És csak úgy, ha vízen is kipróbálják, amiről felvétel is tanúskodik.

 

Ezeknek az online, független teszteknek a tanulmányozása azért kiemelten fontos tehát, mert a dedikált márkakövetektől (influencerektől), valamint a gyártói/kereskedői forrásokból származó információk nem tekinthetőek semlegesnek. Nem állítjuk, hogy feltétlenül hamisak vagy félrevezetőek lennének, de azt igen, hogy semmiképpen nem az adott termék/felszerelés gyenge pontját fogják hangsúlyozni, akkor sem, ha van neki. Érthető okokból.

Az előző fejezetünkben, már megpendítettük, hogy a vezető, innovatív gyártók mindinkább a merevség területén igyekszenek leginkább fejlődni és az előd termékeken túllépni. A nagy tapasztalattal rendelkező SUPos szakmagazinok erre a kérdésre szinte mindig kitérnek a tesztjeikben.
Nem állítjuk, hogy ez a paraméter az adu-ász, de ennek segítségével már eleve ki lehet zárni a választásból azon szintű „pénztárcabarát” felfújhatókat, amiket egy fejlődni vágyó kezdő vagy haladó SUPos átugorhat.

Kézzelfogható és beszédes teszteredményhez vezet például (a NAISH márka módszere, lásd: https://www.youtube.com/watch?v=J-LRc0svftk) az, amikor az adott deszkát felfektetik kettő darab, egymástól, középpontjában 2,75m-re felállított bakra és fix súllyal (az alábbiakban csatolt példában 60 kg-mal) megterhelik középen, ahol egyébként alaphelyzetben állsz a deszkán, így mérik a vízszintestől való eltérést, vagyis a DEFLEKCIÓ-t, (lógás, behajlás) és a kapott értékkel (x1 – x2), elosztják a fesztávot, vagyis a 2,75m-t. Az így kapott szám nagyszerűen összehasonlítható (azonos nyomás mellett), és egyértelmű adat a felfújható deszka valódi merevségéről. A sok marketing humbug helyett az lenne jövőbemutató, ha a gyártóknak kötelező lenne egy ilyen sztenderdizált „Stiffness Rating” adatot felütetniük a termék paraméterei között. Az ehelyett bevetett robbantot képek/grafikák csak nagyon kevés embernek mondanak bármit is.

01 Stiffness Rating

naish paddle board sup test Stiffness Rating

Supboardermag.com is megcsinálta több száz modellel a saját tesztjét, azzal a különbséggel, hogy a bakok távolsága mindig 1,5m és az alkalmazott terhelés is állandó 75kg. Bármelyik deszkatesztjüket megnézed, akkor ők mindig megadják ezt a bizonyos deflekciós értéket. Lásd alább egy STX- deszka példáján (https://www.youtube.com/watch?v=WfAnP97uACQ , 2020 május).

supboardermag flex construction

SUPTV.de szintén 1,5m-re helyezi a bakokat és a főszereplő/moderátor a saját kilóival tesztel, ami ugyebár nem annyira „szabványos” (oké, állítása szerint állandó a súlya), de érdekes adatokkal szolgál a kép bal térfelén látható saját rangsora az általa eddig tesztelt felfújható deszkákról. Íme: https://youtu.be/qOA1TX2TPOM

04 Suptv

Beszéljünk még erről a bizonyos PSI-ügyről, vagyis a felfújható maximum nyomás kérdéséről.
Mennyiben meghatározó a minőség és ezen belül a merevség tekintetében ez a teszteken is mindig elhangzó paraméter? A Greenwatersports.com készített egy nagyon látványos (https://greenwatersports.com/3126/the-definitive-inflatable-sup-stiffness-guide ) képes teszt- beszámolót egy RED-deszkával, amiben kiemeli az alkalmazott nyomás, a vastagság és a merevség viszonyát. Nagyon tanulságos. Tény, hogy minél vastagabb egy felfújós deszka, annál merevebb tulajdonságokkal rendelkezhet, de hátránya, hogy magasabban, a víz felszíntől távolabb állsz. Vagyis egy vékonyabb, de speciális, pl. oldal merevítőkkel rendelkező iSUP simán megver egy gyenge anyagminőségű ugyanakkor vastagabb deszkát.

A legtöbb forgalomban lévő felfújható deszka gyártója a 15PSI értéket adja meg maximálisnak, de hozzáteszik, hogy tartósan max. 13 PSI-n tartsd a deszkát, különösen, ha üti a nap. A 15 PSI-t tekinthetjük ma egyfajta ipari sztenderdnek. A kétkamrás deszkák esetében ez az ajánlott érték amúgy általában alacsonyabb. Van egy általunk is tesztelt érdekes kivétel egy német manufaktúra, a Skinfox (skinfox.com) deszkái, amiket csupán 8-9 PSI-re szükséges felfújni és mégis hozza egy átlagos 15PSI-s deszka keménységét/merevségét. Állításuk szerint olyan anyagból készül a deszka, ami lekörözi a hagyományos PVC-t, és ezért elég csak ilyen kicsiny nyomásúra fújni. Kétségtelen, hogy a felfújható deszkák egyik legkellemetlenebbnek tartott velejárója a kézi pumpálás. Tény, hogy egy Skinfox deszka üzembehelyezésével előbb végzel.
A 15PSI felett is van élet. Nem is kicsi. Példaként a RED, Starboard, Bluefin stb. modelljeinek többsége 18-20, 25, sőt mi több 28 PSI-re feldagaszthatóak. El lehet képzelni, hogy micsoda pumpa-meló kell hozzájuk…:) A gyártók ezen adatokhoz fűzve mindig kiemelik, hogy ez is a termék tartósságát, a merevséget, az illesztések profizmusát támasztja alá. A dupla kamrás megoldást is mint a merevséghez hozzájáruló tulajdonságot szokták a gyártók felsorolni, (a biztonsági faktor mellett), ami igaz is lehet, de NEM szükségszerűen. Nem igaz az, hogy a „duplakamrásság” önmagában elégséges minőség-fokozó, ha amúgy egyébként gyenge sűrűségű, vékony anyagból készült a test.

Fentiek után rátérhetünk végre a személyes tesztelésre.

Ha már túl vagy az említett tesztvideókon (oké, nem kell azért mindet megnézni), akkor még mindig hátra van, hogy kipróbáld „élőben” a hőn áhított járművet. Természetesen nem minden márka és modell érhető el, vagyis próbálható ki itthon. Ha ilyet néztél ki magadnak és szeretnéd kipróbálni, akkor Ausztriában, Csehországban valószínűleg lehet, Németországban, Angliában szinte biztos, hogy valamelyik klubban ki tudod próbálni. Ha erre nincs lehetőséged, akkor marad a fentiekben vázoltaknak megfelelő, hiteles online platformokon található tesztek/beszámolók alapos feldolgozása.

Emellett mindenképp meg kell említeni, hogy esetleges szavatossági problémáknál nem igazán előnyös a személyes import… Mindig macera. A magyar forgalmazónál vásárolt termékekkel ez a probléma nyilván nincs, vagy jóval kisebb.
Hazánk szinte összes SUP klubjában van lehetőség tesztelni, de minimum ezzel a szándékkal bérelni. A profi tesztvideókat már csak azért is érdemes előzetesen megnézni, mert jó ötleteket adnak arra, hogy mire figyelj. Nincs például mindenütt bak, és nem is biztos, hogy engednek ráállni (nálunk mondjuk igen), de ha úgyis vízre viszed, akkor ott is ki tudod próbálni, hogy mennyire hajlik meg alattad egyik, vagy a másik deszka. Egyszerű apró helyben való felugrásokkal hozd táncba, és érezni fogod… Az is sokat elárul, amikor nekifutásból ráugrasz a stégről, ilyenkor szoktak a leggyorsabban lelepleződni a SUPnak hívott gumimatracok: szánalmasan alád hajlanak, és egyenes előrehaladás helyett, helyben ragadva, hörögve küzdenek a fennmaradásukért.

Plusz amire még érdemes figyelned a tesztelés során:

 • van-e benne vetemedés (tedd egy vízszintes felületre, szemre is megy);
 • mennyire sokáig halad veled egyenesen előre;
 • könnyen ki tudod-e emelni az orrát a step back turn-nel, van-e jó hátul kickpad;
 • bal-jobb súlypontáthelyezés: stabilitás (elég-e neked?);
 • le-fel séta a deszkán, surf stance: stabilitás;
 • jól tapad-e az EVA borítás (van, hogy silány az anyaga, vagy a mintázata);
 • elég nagy-e az EVA borítás a célodhoz (séta le-fel, gyerek, kutya, joga, fitness, anyós stb.);
 • praktikus-e a szkeg ki-behelyezése, vagy egy pajszerral nyíló ördöglakat;
 • fogantyúk, gyűrűk, poggyásztartó, kamera interface száma, elhelyezése;
 • illesztések, ragasztások állapota (nagy elcsúszások, pöndörödések, ragasztó maradékok);
 • Emeld meg a fogantyú(k)nál, cipelgesd, teszteld, hogy kézre esik-e;
 • ér-e valamit számodra az evező, vagy le kell cserélned (fejben adj hozzá minimum kb. 50.000 forintot)
  (Amúgy az evezőről meg egyéb kiegészítőkről már értekeztünk bővebben egy előző fejezetben, de még fogunk az ezutániban is.)

Persze nem feltétlenül ezt a tesztpéldányt fogod megvenni, de egy használatban lévő cucc által viselt jegyek sokkal beszédesebbek, mint egy vadonatúj bontatlan csomag.

Abban az esetben, ha több különböző modell között vacillálsz, akkor addig próbálgasd/váltogasd őket amíg nem győződtél meg 100%-ig róla, hogy melyik is a tied.

Ne felejtsük: abból indulunk ki, hogy már megtanultál SUPozni, tisztában vagy a testi adottságaiddal, eldöntötted, hogy milyen célra fogod (tudni) használni (szűkül a kör), konzultáltál szakemberrel, (ami még tovább szűkül), végül megnézted a jelöltekről készült független és nem független teszteket/beszámolókat, valamint a fogyasztói/felhasználói visszajelzéseket, TEHÁT nem érhet már nagy meglepetés a személyes teszt során. 

Végezetül egy mondat még arról, hogy miért forszírozzuk ennyire a tesztelést, mint lényeges mérföldkövet a vásárlásban?

 1. Mi, a SUP Bázis Tisza-tó csapata csak olyan felszerelést értékesítünk, amit tesztelni is lehet nálunk. Sőt mi több, ezt preferáljuk. Hiszen közös öröm, ha tényleg megfelel a felszerelés a képességeidnek és az igényeidnek. Azzal a cuccal várunk vissza a közös túrákra, vagy a haladó oktatásinkra. Ha nálunk is vásároltál, szeretnénk, ha nem tűnnél el utána sem a szemünk elől, és persze azt sem, hogy a következő találkozásunkkor a fejünkre borítsd a frissen vásárolt deszkádat, mondván, hogy nem ezt az élményt vártad a cucctól…     
 2. Számtalan téves vásárlásból „fennmaradt” felfújható deszka keresi új gazdáját. Azok akik ezt a 7 szabályt/lépést kihagyják csak valami fatális véletlen folytán fognak nekik megfelelő felszerelést venni. Miért baj ez? Mi köze másnak hozzá? Abban az értelemben baj, ahogy minden értelmetlen vagy felesleges fogyasztás/vásárlás baj. Elsősorban a bolygónknak. Nem kell kifejteni, hogy miért.
  Másodsorban pedig negatív hatással van a minőségi felszerelések és az azokhoz kapcsolódó követelmények fejlődésére. Ugyanis: a legtöbb meghirdetett használt felfújható SUP egy hulladék. Hulladék volt már újkorában is. A felvilágosulatlan vevők – tisztelet persze a kivételnek- igen tekintélyes része az olcsó és silány piskóta alakú matracot veszi meg. Ezzel közvetett módon lenyomják a minőséget is, ami elkezdett lefelé, a silány színt felé tágulni. Lassan ott tartunk, hogy valamelyik óvszergyár is ki fog hozni egy diszkontáruházi „beszálló-allround-super light-super thin-de strapabíró” modellt, hiszen ők is „naná, hogy értik” a technológiát. Márpedig ha ezek az olcsó és silány modellek adják a növekedést a piacon (és nem a minőségi, tartós SUPok), akkor pár éven belül a PET palackok mellett már SUP-PVC-maradékok között is gázolhatunk a földön és a vízen.

Tegyünk ez ellen azzal, hogy nem veszünk felesleges kacatnak semmit, így tehát SUPot sem.
 
A következő, jóval rövidebb és lazább fejezetben a KIEGÉSZÍTŐKről lesz szó, de ezek egy részéről (all in pack-ek) már egy korábbi fejezetben szóltunk, ezért arra számíts, hogy a fakultatív holmikat (mellény, vállpánt, kajakülés, öltözet, táska, palack, tok, pót poggyásztartó, pót gyűrű, stb.) vesszük sorra, egy újabb Bázis Üzenetben!

Ne feledd, a fejezetben tárgyalt videókat is megtaláljátok a YouTube „SUP teszt” nevű lejátszási listánkon, s a SUP Bázis csatornát folyamatosan aktualizáljuk!
 
Addig is, deszka legyen veled!