Használj leash-t!

Az „ASI SUP standards” célja:

supstandards logo
  • A balesetek megelőzése.
  • A sérülés kockázatának csökkentése.
  • A résztvevők, edzők/oktatók/”kölcsönzősök” tudatosságának növelése.
  • Biztonságos munkakörnyezetet biztosítása.
  • Biztonságos játék/edzés/versenykörnyezet biztosítása.
  • Követendő szabályokat teremtsen az érintettek számára.

Az ASI azt reméli ettől a kezdeményezéstől, hogy ezek a sztenderdek széles körben elterjednek az elkövetkező néhány évben, és ami a legfontosabb, hogy alapot biztosíthat mindenkinek, aki SUPozni szeretne, legyen az szabadidős evezős, SUP iskola üzemeltető, oktató, kölcsönző, vagy akár versenyző.

A számos részletekbe menő fejezetből/témából mi (SUP Bázis) itt most csak a kezdő biztonsági szabályokat emelnénk ide, de természetesen nagyon-nagyon javasoljuk a teljes anyagot gondosan tanulmányozni mindenkinek kezdőtől profiig.

12 biztonsági tipp KEZDŐKNEK

1. Kezdésként csak sík víz!

A folyók (nyugodt szakaszok) és a tavak az ideálisak erre. Előre informálódj a helyszínről és főleg a lehetséges veszélyekről. Maradj biztonságos távolságban a többi vízi járműtől, uszadékoktól, illetve bármitől, amire véletlenül ráeshetsz.

Ha még kezdő vagy, akkor ne evezz a hullámok közé. Nagyon veszélyes lehet és csak tapasztalt SUP-osok számára javasolt. Maradj sík, nyugodt vizeken.


2. Mindig viselj „leash”-t (pórázt), azaz bokapántot!

Ugyan a magyar elnevezésben sűrűn használják a bokapántot, de a póráz vagy angolul a „leash” találóbb, hiszen ezt biztonsági pórázt nem csak a bokádon, hanem térd alatt, sőt egy derékövhöz csatolva is hordhatod. A lényeg, hogy MINDIG legyen rajtad.  (Az egyetlen – kezdőket egyáltalán nem érintő – kivétel a vad vízi SUP-ozás, amikor a tested és a deszka közötti kötél (egyenes vagy spirál) beakadhat egy szikla alá és a sodró víz lehúz a vízfelszín alá. Egyedül vadvízre tehát nem javasolt.) Tudni kell, hogy a SUP deszkák nagyon könnyen és gyorsan tovább siklanak, miután leestünk vagy leszálltunk róla. Ha viszont hordod a leash-t, akkor a deszkád mindig veled marad.

Ugyanakkor lényeges, hogy megfelelő hosszúságú (a deszka méretéhez passzoló) vagy spirális leasht használj, elkerülvén azt, hogy a deszkáról lelógó része beleakadjon esetleges uszadékokba vagy vízből kiálló akadályokba. De eleve nagy ívben kerülj el minden ilyet.

Vagy van egy megoldás – amit mi, a SUP Bázis team tudunk javasolni – ami megoldja azt is, ha esetleg leakadni a leash az pedig ennek az önkioldó derékövnek a használata: https://www.pandaboardsports.com/Quick+Release+SUP+Belt

Nézz be hozzánk és próbáld ki Te is. többet is szereztünk. Egyrészt nem lesz utadban a póráz, amikor hátrafelé lépegetsz vagy ugrassz a step back turn-höz, hiszen hátul a derekad magasságában rögzíted és nem a bokádhoz. Másrészt, ha el/leakadnál, akkor a hasadon található kioldó golyót kell csak megrántanod és máris „szabad vagy!”  


3. Ellenőrizd, hogy milyen időjárás vár rád!

Ne evezz ki szeles időben! A szél szinte észrevétlenül és könnyedén elsodor a kiindulási pontodtól és nagyon nehéz lesz széllel szemben visszaevezned, mert rendkívül gyorsan kifáradsz. Ezért alaposan ellenőrizd hiteles forrásból, hogy milyen időjárással számolhatsz. A szél egyik pillanatról a másikra feltámadhat, tehát szinte mindegy, hogy milyen viszonyok között indultál el. Ahogy egyre több időt töltesz a deszkán, úgy leszel egyre inkább képes felmérni az időjárást és összevetni a képességeiddel.


4. Kerüld a gyors folyókat!

Ha kezdő vagy, akkor csak nyugodt, lassú folyású vízre állj fel. A sodró víz jelentősen megnehezíti az evezést és nagyon messzire vihet. Lassan fogsz haladni és gyorsan elfáradsz, ha szembe kell evezned.


5. Maradj közel a parthoz!

Előfordulhat, hogy észre sem veszed és már nagyon mélyre beeveztél, jó messzire a parttól. Ha pedig  ki/le is fáradtál ebben, akkor egyáltalán nem fogod kívánni a kínszenvedéssel járó visszautat, ezért tartsd mindig szemmel a partvonalat és változtass inkább rendszeresen irányt, ha látod, hogy távolodsz a parttól.


6. Térdelj vagy ülj le!

Ha közelgő veszélyt látsz, vagy instabil vagy akkor ereszkedj térdre, vagy ülj le és úgy evezz tovább. Ezzel lejjebb kerül a súlypontod és kevesebb az esély, hogy rázuhanj egy nem kívánatos akadályra/tárgyra.  

7. 360 fokos körültekintés!

Mialatt kint vagy a vízen folyamatosan figyeld a környezeted, a vízi járműveket, a többi vízi sportolót. Tartsd a távolságot ezektől és kerüld az ütközést velük.

8. Vigyél mindig még egy embert!

Az mindig helyes, ha partnerrel mész, hiszen egymásnak tudtok segíteni, ha valami baj van. Ha hosszabb távra mész, akkor értesítsd a vízi hatóságokat vagy annak hiányában legalább a szárazföldön lévőket.


9. Csak akkreditált SUP-iskolától bérelj felszerelést!

Csak akkor bérelj felszerelést valahol, ha már tapasztalt SUP-os vagy és ismered az adott (vízi) hely adottságait. Számtalan olyan hely van, ami egyáltalán nem alkalmas SUP-ozásra és veszélyeket rejt. Az időjárási feltételek szintén néhány helyen megjósolhatatlanok. Csak akkreditált SUP-iskolától (értsd: képzett szakemberektől) kölcsönözz felszerelést – ők tudnak csak informálni, hogy merre biztonságos evezned, mik az időjárási jellegzetességek és csak ilyen hely kapsz megfelelő és biztonságos felszerelést.

10. Felfújható deszkára külön odafigyelni!

A valóban jóminőségű deszkák meglehetősen strapabíróak. De fennál a lehetősége, hogy (le)eresztenek vagy kiszakadnak. Ha felfújhatóval SUP-ozol, mindig ellenőrizd az állapotát és ügyelj arra, hogy közel legyen a szárazföld.


11. Előzd meg a sérülést!

Még akkor is, ha a SUP-evezés könnyűnek vagy egyszerűnek tűnik, meg kell tanuld a korrekt evezési technikát, hogy elkerüld a vissza-visszatérő izomsérülést. Vegyél leckét egy akkreditált SUP-oktatótól, hogy meg tud érteni és tanulni a helyes technikát!

12. Ügyelj a helyi rendészeti előírásokra! Magyarországon viselj mentőmellényt!


+1: Az ASI SUP standards nem tér ki a mentőmellény használatára. Ennek hosszasan kifejthető oka van, amire most nem térünk ki. Ugyanakkor például Magyarországon a Tisza-tavon a SUP vízi sporteszköz besorolás alatt (2000. évi XLII. Törvény 87. § 44. pontja szerint) és ezért a 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet vonatkozik ráa víziközlekedés rendjéről és az ebben említett Hajózási Szabályzat, melyen értelmében a SUP vízi sporteszköz így a mentőmellény használata kötelező. Mivel a hazai szabályozás e sorok írásakor (2022.04.15.) is minimum „vegyes”, egymásnak ellentmondó rendelkezéseket tartalmaz, ezért a SUPos legjobban teszi, ha mindig, minden vízreszállás előtt tanulmányozza az adott beszállóhelyen alkalmazott jogszabályt.


+ SUP Bázis kommentek: aki ismer már minket, tudja, hogy mi – a fentieken felül- még el szoktuk mondani, hogy:

  • vigyél magaddal feltöltött okostelefont vízhatlan tokban, benne elmentve a vízi mentők/parti őrség/kikötőmester, szárazföldön hagyott ismerős telefonszámával;
  • szintúgy vigyél magaddal ivóvizet és valami ehető energiaforrást, valamint öltözködj úgy, hogy minél ellenállóbb légy a napsütésnek;
  • vész esetén feküdj hasra a deszkán, tűzd a mellkasod és a deszka közé az eveződ tollát és kezd el a part felé bal-jobb karral felváltva evezni, mintha gyorsúsznál;
  • csupán vendég vagy: óvd a természeti környezetet, ne hagyd ott a lábnyomod, légy tekintettel a növény- és állatvilágra!

Az ASI SUP sztenderdek részletesen itt tanulmányozhatóak: a www.supstandards.com

Forrás: www.supstandards.com

Copyright © 2022 SUP Standards