SUP bolt Tisza-tó

2021. március 2.

4. TANÁCS

Vagyis a vásárlás előtt szerezz be független szakértői véleményeket.

Miután túl vagy ez előző három fejezetben tárgyaltakon, vagyis: megtanultad az alapokat; már rendszeresen evezel; valamint felmérted magadat és képessé válsz a megfelelő kérdéseket feltenni, elérkezett az idő, hogy egy, vagy lehetőleg több szakértői véleményt bevonj. Ráadásul az ideális az lenne, ha az, akit megkérdezel, vagy amit olvasol/megnézel független lenne, vagyis – leegyszerűsítve- nem fűződik érdeke ahhoz, hogy ebbe, vagy abba az irányba, illetve márka vagy márkák irányába tereljen.

Ha nincs ilyen szaki a közeledben akkor legalább ásd bele magad nagyon mélyen az interneten található SUP „test” vagy „review” anyagok (video és/vagy szöveg) tanulmányozásába. Ezek nagy többségében angolul érhetőek el. Ilyenekre adunk majd néhány tippet a következő Bázis Üzenetben, a következő fejezetünkben. 

Magyar nyelven csak szórványosan találhatóak teszt-beszámolók, messze nem olyan átfogó és széleskörű, mint az angolnyelvűek. Érthető, hogy miért: egyelőre a magyar piac nem, vagy csak nehezen tudna eltartani egy vagy több olyan SUP-os szakmai (online) magazint, ami szisztematikusan tesztelné az itthon kapható – legalább a – mainstream deszkákat/felszereléseket. Reméljük ez az idő is minél előbb eljön.

Ez a két forrás „tud” tehát hiteles TANÁCSSAL szolgálni.

A szakportálokra is visszatérünk a következő fejezetünkben, de előbb tisztázzuk, hogy ki tartható szakértőnek és melyik a független? 

Nyilván nem fogunk most nevekkel dobálózni, és azt a lehetetlen feladatot sem vállaljuk, hogy tipizáljuk A Szakértő szakértőségének mibenlétét. De valljuk be: tanácsot szinte mindenki szívesen ad, és az is, aki egyszer már állt a deszkán. Nem biztos, hogy ez elég biztos alap…

Induljunk talán ki néhány nehezen cáfolható alapvetésből.

Itthon nagyon kevesen lehetnek, vagy – megkockáztatjuk – nincs olyan, aki évtizedek óta a SUP-pal foglalkozna. Se oktató, se forgalmazó. Főleg nincs olyan, aki a felfújható deszkák terén saját technológiai vagy gyártási tapasztalattal rendelkezne. Senki nem készít szériában iSUP-okat Mo.-on. Ennél sokkal jobban „értünk” a merev deszkák építéséhez, azok beszerzéséhez, javításához stb.
Olyan sincs, hogy SUP-egyetem vagy -diploma. És elnézést, de ha valaki ott áll már akár 5-10 éve egy SUP/szörf/deszka boltban sem jelenti azt, hogy saját „használati” – tapasztalata van, és/vagy képes helyesen felmérni téged és a hozzád passzoló cuccot. Nem zárható ki, de nem elégséges feltétel.

Az itthoni „megmondóemberek” (nem bántásból aposztrofáljuk így őket) nagy többsége a kenus/kajakos/windszörfös világból érkezett, és kevesen a hullámszörfös, vagy konkrétan és originálisan a surf SUP, tehát végül is a SUP pályáról.
A lapátos/árbocos sportokból SUPra érkezettek tapasztalata kétségkívül nagyon hasznos és támogató tud lenni. Ehhez adódó extra plusz előny, ha SUP-felszereléseket forgalmaznak, és/vagy vízi SUP klubokat (oktatás, kölcsönzés, túra stb.) üzemeltetnek. Ők általában ugyanazon a véleményen vannak, mint mi: csak annak lehet jó tanáccsal szolgálni, aki az előző fejezetekben taglaltokon túl van. Tesztelést/kipróbálást fognak javasolni és megmutatják a náluk elérhető deszkákat/felszereléseket.

Ebben az esetben viszont érdemes szem előtt tartanod, hogy mégoly jó indulat mellett is, a függetlenség megkérdőjelezhető. Ha a szakértő maga is értékesít, akkor nyilván a saját választékából fog ajánlani. Ez nem feltétlenül baj, sőt, ha azt feltételezzük, hogy lelkiismeretes, akkor eleve csak olyan márkákat és modelleket forgalmaz, amiknek a minőségéről meg van győződve. Ha ennek a szakértő típusnak az ajánlását még pluszban a neten fellelhető teszt-beszámolókkal és fogyasztói visszajelzésekkel keresztezzük, akkor ez már egy nagyon alapos eredményt fog szülni!
Ne felejtsük, hogy ma már több mint 40 féle márka forog a köztudatban világszerte. A legtöbb márka
azonos típusú és szintű deszkái között amúgy semmi „tudásbéli” különbség nincsen (a dizájnon kívül). Főleg a belépőszintű ALL ROUND modellek között. Ezért az már egy komoly alap tud lenni, ha egy márka valamelyik modelljét egy SUP-szaki (még ha nem is mondható márka-függetlennek) ajánlja plusz hiteles és elismerő tesztek találhatóak róla, plusz-plusz az elérhető fogyasztói vélemények pozitívak. El kell előre áruljuk, hogy ezen a szűrőn a 300 euro körüli felfújhatók nem fognak átmenni…

De szólnunk kell arról is, hogy a deszkás/lapátos sportból érkező SUP-szakértők egy igen komoly hányada meggyőződéses merevdeszka-párti. Néhányuk számára a felfújható deszka egy elfogadhatatlan kompromisszum: „mind gumimatrac”. Tehát, ha azzal a kérdéssel fordulunk hozzájuk, hogy „milyen komoly felfújható deszkát javasolsz nekem, barátom?”, a válasz az lesz, hogy „olyan nincs!” :). És ez a válasz a szempontjukból teljesen érthető. Ha valaki merev deszkán kezdett, illetve azon űzi, annak mindegyik felfújható, még a ma elérhető legeslegmerevebb PVC-deszka is „gyenge utánzata” lesz a kompozitnak. Nem akarunk ebben igazságot tenni, főleg, hogy az előző fejezetben már tisztáztuk, hogy a használati cél fogja meghatározni, hogy milyen deszka kell neked. A merev SUP-deszka rendszeres használata sokaknál kizárt, ezért nekik teljesen felesleges a merev-párti „hittérítésen” részt venniük. De tény, ami tény, egy komoly merev deszka modell menettulajdonságai, élvezeti foka – annak, aki ki tudja használni – ma (még?) minden felfújhatót túlszárnyal. Ez a különbség a legjobban talán a surf SUPozás során tűnik ki, amikor az alattad lévő deszka gyors irányítása, a manöverezés sikeressége ezredmásodperceken múlik és bizony a merev konstrukció sokkal határozottabb/ pontosabb/ konkrétabb játszótárs a hullámtáncban.
Összességében tehát ki merjük jelenteni: ha nem tudod (tárolás, mozgatás) a merev deszkát kihasználni, akkor ne hagyd magad rábeszélni, tarts ki az iSUP mellett.

Még egyszer aláhúznánk miszerint attól, hogy valaki most vagy korábban evezett/ kenuzott/ kajakozott/ windszörfözött/ wakeboardozott, hullámszörfözött stb. VISZONT NEM SUPozik legalább erős haladó szinten, akkor nem fog tudni hiteles tanácsot adni, abban, hogy melyik a te deszkád. A helyes technikában rengeteget fog tudni segíteni, de a neked való cucc kiválasztásában nem.

Mi a helyzet a túravezetőkkel, jógatanárokkal?
Nagyon nehéz kérdés. Úgy tűnik, többen is „influencerkednek” már a SUP-terepen és kétségkívül sokat látnak/hallanak a felhasználói élményekből, ami alapján számos következtetést le tudnak vonni. Ugyanakkor még nincs a láthatáron, hogy ezek az elmúlt 3-4 éves tapasztalataik objektív és rendszerezhető ítéletek formájában jótékonyan visszahatna a gyenge minőségű felfújhatókkal elárasztott magyar piacra… A függetlenség pedig az ő esetükben is – minden rossz indulat nélkül – megvizsgálandó kérdés, mielőtt a szavazatukat kikérnénk. Természetesen vannak rendkívül képzett és széles termékismerettel is rendelkező túravezetők és tanárok, akik láthatóan beleásták magukat a „SUP-tudomány” rejtelmeibe, remélhetőleg – ahogy fent már utaltunk rá – idővel az ő tapasztalataik fognak inkább előtérbe kerülni közösségi média mérvadóbb felületein…

Mi a helyzet az itthoni strandos vízi bicikli kölcsönzősökkel? (ők is foglalkoznak SUP-felszereléssel, sőt!)
Elnézést kérünk és tisztelet a kivételnek, ha van ilyen, de semmilyen szempontból nem tartható szakmai információforrásnak.

Akkor mit is mondtunk eddig? Mit tanácsoltunk eddig?
Sokmindent. De a leglényegesebb ezután jön még. Előtte viszont egy rövid végkövetkeztetés az eddigiekből.
Mindenki és bárki is nagyon jól érthet ahhoz, hogy segítsen neked felszerelést választani, nem akartunk kizárni senkit. Annyit állítunk csupán, hogy érdemes tisztában lenned azzal, hogy a SUPhoz valamilyen okból értő tanácsadódnak milyen részterületről származnak a tapasztalatai. Ha ezt felmérted, ezután tudod helyesen mérlegelni a kapott tanács használati értékét.Nagyon ritka szerencse az, hogy egyetlen hozzáértő (az előzőekben említett archetípusok bármelyikének) tanácsa minden szempontból helytálló lesz. Kérdezz meg tehát legalább kettőt (second opinion), illetve kettő „félét” és ezt kereszt-ellenőrizd a neten fellelhető független tesztekkel/beszámolókkal és fogyasztói véleményekkel. De ha nem akarsz ezzel az egésszel ennyit bajlódni, akkor legalább az alábbi, technológiai kérdésekben fordulj valódi „szakorvoshoz”! 🙂

Nagyon ígéretes trend, hogy egyre jobban felértékelődik a felfújható SUP területén azon „műszaki gyökerű” szakértők jelentősége, akik képesek megérteni, értékelni és interpretálni a korábban már emlegetett műszaki tartalmat, vagyis a mélyebb technikai paramétereket. (Mindjárt mutatunk alább egy táblázatot, hogy miről is beszélünk.) A kezdő deszka vásárlók nagyon hamar, már a szkennelésük elején eljutnak olyan fogalmakhoz, mint pl. dropstich, belső szövési technológia, EVA, fusion, stringer, lite v. light, anyagösszetétel, anyagsűrűség, ragasztott vs. hőhegesztett, egyrétegű vs. többrétegű, rail merevítő megoldások, egykamrás vs. kétkamrás, maximális PSI stb. És akkor ezek csak a deszkára vonatkoznak, hol van még a szkeg, vagy az evező?? Rettenetesen hangzanak. Pedig ezekben rejlik 90%-ban, hogy mit tud(hat) a deszka (ha jól is van legyártva). Ezeket nem könnyű egy laikusnak megfejteni. Ráadásul igen sokszor a termék reklámja/leírása egyáltalán nem tér ki azokra a műszaki paraméterekre, amik alapvetően határozzák meg a felfújható deszka tulajdonságait. Egy olcsóbb vagy drágább márka palettáján belül a különböző modelljeik értéke és ára is főként ezen ismérvek alapján lép szintet vagy szinteket. Tehát nem automatikus, hogy attól értékesebb (és egyben drágább) egy felfújható deszka, mert megnövelt a térfogata. Ehhez már tényleg elkél egy szakértő tanácsa, aki érti a gyártási technológiák közötti különbséget. Ezért is hívjuk segítségül és mellékeljük az alábbiakban Pálházi Dávid, a SUPport Hungary SUPcenterek, illetve a supshop.hu munkatársának eligazító táblázatát, aminek az eredetijét itt tudjátok megnézni és elolvasni.

Pálházi Dávid (kiváló szakember) részletes fogalmi magyarázata ugyan az elismert minőségű, azaz felső kategóriás Starboard deszkáira fókuszál, de tartalmazza mindazon tényezőket, amiket ÉRDEMES MEGÉRTENÜNK, MIELÖTT VÁSÁROLUNK.

Nagyításért és a teljes leírásért kattints az alábbi képre!

SUP felépítés fogalmak

Ezek lennének tehát – mai állás szerint – azok a paraméterek, amik nagyban meghatározzák többek között a tartósságot, a merevséget és a használati élményt. Még a legnagyobb márkáknak, így a Starboard-nak, az SIC-nek, a RED-nek, a Thursosurf-nek, a Naish-nek, a JP Australia-nak, a Blackfin-nek stb. is kaphatóak egyszerűbb és/vagy régibb technológiával készült ALL ROUND beszálló modelljei. Mert hiába egyszerűbb a kivitele, és az alsó, beszálló szintű kategóriát képviseli az adott modell, a gyártó megbízható reputációja „felárazza” a piac később belépett vagy ismertelen szereplőinek áraival szemben.
A szegmens folyamatos fejlődésben van és jól látható trend az, hogy a merevség területén igyekszik mindenki leginkább fejlődni és az előd termékeken túllépni. Nem véletlen.
Valóban ez az egyik legfontosabb szempont az élmény szempontjából. Erre viszont nincs általánosan elfogadott módszer alapján kiszámított és a terméktulajdonságok között kötelezően feltüntetett „merevségi érték” vagy kategória szerű besorolás (mint pl. a kocsiknál a törési teszt, vagy a szélcsatorna érték). Ami nagyon kár és remélhetőleg rövid időn belül sztenderddé válik.

Illetve van ilyen, mégpedig néhány elhivatott SUPos szakmagazin (összehasonlító) tesztjeiben található meg. Erről tehát, illetve az általunk szívesen ajánlott interneten elérhető szakmai fórumokról, illetve még a maximum nyomás kérdéséről a következő, TESZT c. fejezetben írunk!

Addig is, a deszka legyen veletek!