SUP Bázis SUP szörf Sri Lanka

2021. február 23.

3. ÉLETMÓD

Vagyis következő lépésként határozd meg, hogy milyen célra, milyen gyakran, milyen körülmények között fogod (tudni) használni a SUP-cuccod!

Újra emlékeztetnénk arra, hogy – mint általában minden zsurnalisztikai, vagyis messze nem tudományos igényű összegzésben – úgy ebben az írásban is kénytelenek vagyunk a lényegre, a fő ismérvekre és tudnivalókra koncentrálni, különben több száz oldalasra dagadna ez a dolgozat, ami nem szolgálja a célunkat. 

Megvan tehát, hogy mi a tartós „versenysúlyod” (ha esetleg súlyfelesleggel is, de Te ezt tartod és kész, így fasza), kontrollálod már az egyensúlyodat is, tehát végre élvezni tudod az elejétől a végéig a SUPozást.  Állóképességed jó, vagy feljavult, bírod a folyamatos 10km-es evezést, (vagy lazán megy kétnaponta egyhuzamban a 100 fekvő- 200 guggolás – 500 felülés), AKKOR MÉG ELŐTTED VAN, HOGY MEGHATÁROZD, MILYEN CÉLRA, MILYEN GYAKRAN, MILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT FOGOD (TUDNI) HASZNÁLNI A SUP-CUCCOD. NO ÉS AKKOR ITT ELÉRTÜNK EGY NAGY ÚTELÁGAZÁSHOZ!

Vagyis nézz magadba és határozd meg őszintén, hogy mit tesz lehetővé az életmódod!
Ha látsz előre nagyjából 3 évet, akkor az már egy jó alap ahhoz, hogy ebből kiindulva megfontolt döntést hozz, hogy melyik deszkát/felszerelést válaszd. Az is kiderülhet, hogy egyelőre semmi értelme saját felszerelésre költened, mert nem tudod kihasználni…

Abból a többségi helyzetből indulunk ki, hogy egyszerre egy darab deszkát/felszerelést vennél, de ha többre lenne kereted, akkor is az alábbi szempontok lehetnek irányadóak.

Úgy tűnik, az elmúlt 5-10 év távlatában, hogy a felfújható a deszkák – tartósságban – általánosságban megállták a helyüket. A merevdeszka-bigottok sem tudják érdemben vitatni, hogy ez a technológiai megoldás a SUPozás széleskörű elterjedését tette lehetővé.

„Mi jár” általában ezekhez a levegővel töltött deszkákhoz? És mi ebből a tényleg lényeges az élvezeti fok szempontjából?

A felfújható deszkák egyik vonzó tulajdonságának szokták tartani (a mobilitás mellett), hogy 99%-ban kompakt csomagban kínálják. Deszka, evező, szkeg (ha kivehető és nem integrált), leash (m: póráz), pumpa, javítószett, szelepkulcs, hátizsák, (újabban: kajakos előkészítés és lábtartó, kajakülés, plusz kajakos lapát, néha pedig hordozó vállpánt). Ezek között természetesen óriási minőségbéli különbségek vannak. És önmagában az, hogy többnyire együtt, egy pakkban kínálják még nem egy rendkívüli ajánlat.

Deszka (felfújható)
Oké, de miket „tudjon” a deszka? (Figyelem! Ez még NEM a minőségről, csupán a felszereltségről szól!)

Gyors felsorolásban:
Legyen rajta csúszásmentes borítás; minimum 1 fogantyú középen (és előnyös, ha a széleken és végeken is van); leash-rögzítőgyűrű; szkeg(ek), illetve szkegház(ak) az alján, hátul; opciós öröm (de utólag is pótolható pár ezer forintért, tehát nem nagy extra, ha van): D-gyűrűk és csomagrögzítéshez gumikötelek ill. rögzítőgyűrűk.

Mit tudjon minimum az evező, ha kezdő vagyok?
Húúúú… Önmagában az evezőkről több száz oldalas értekezést tudnak írni a szakemberek. Mi itt nem nyitnánk meg bővebben ezt az alfejezetet, mert nagyon messzire vezetne. Ha érdekel, itt (is) vannak csodálatos részletek a témában, a teljesség igénye nélkül: https://www.supmagazin.hu/a-sup-lapatok/, meg itt: https://www.thesupco.com/sup-paddle-buying-guide-i33.

DE: ITT MOST LESZÖGEZNÉNK MI IS, HOGY EGYETÉRTÜNK AZOKKAL, AKIK SZERINT AZ EVEZŐ FAJTÁJA ÉS MINŐSÉGE MÉG KEZDŐ SZINTEN IS LEGALÁBB OLYAN FONTOS, MINT A DESZKA.
De az eredeti kérdés most az, hogy mi lenne a minimum egy kezdő szettben?
Az alap, kezdő, beszálló deszkákhoz csak a legritkább esetben szoktak magas minőségű, sokat bizonyított evező-konstrukciót adni. Szerintünk minimum elvárás: ne tudjon elmerülni, ne törjön el (szakember, fórum, fogyasztói vélemények) a sima igénybevétel során, és többrészes (a kezdő pakkban általában 3 részesek) esetében stabilan fixálni lehessen a markolatot.
A kezdő csomagban 99%-ban kb. 30 euro értékű alu evezőket találunk, amik nehezebbek (1 kg körül) és „butábbak”, mint a composit testvéreik, viszont ezen a szinten költséghatékony, ha ezzel járatjuk be az evezést, mert az oktatásaink során tapasztaltak alapján igencsak sokat kell kibírniuk (sétabot, gereblye, célbadobós tű stb. különleges funkciók) szegényeknek. Egy 200 euro vagy ennél drágább evező annak való, aki már tud figyelni a „hegedűvonóra” is. Tudni kell, hogy az evező „high end” (pl. Braca, Quickblade) 400 euro körül van és személyre szabott. Ráadásul nem mindegy, hogy milyen célra, szörf, verseny, túra, vadvíz stb. – szinte végtelen számú variáció létezik. Annyit kell most tudnod, hogy bizony az egész és részeinek anyagán és formáján kívül, külön a toll mérete és formája is rendkívül meghatározó, de nem csak abban, hogy gyorsan és élvezetesen haladj, hanem hogy ne „szakadjon bele” a könyököd, és/vagy a vállad. Amint túlhaladtál már tudásban az itt írtakon és eddig még halogattad a lapát „upgrade” -jét, akkor jeleznénk, hogy eljött az idő és vedd komolyan, menj el tesztelni és válassz a stílusodhoz passzoló darabot!

Szkeg
Alapszinten ez nem szokott allergikus pontot jelenteni. Kivéve, ha nehéz ki-be szerelni, és/vagy könnyen kiesik/elvész. Megfelel az is, ha egy, kettő vagy három szkeges a deszka. Vigyázz rá, ne szántsd fel vele a talajt. Az igazi különbségek (anyag, forma, méret alapú) egy haladóbb szinten lesznek lényegesek, de akkor már te is sokkal többet fogsz tudni erről a témáról.

Pumpa (kézi)
Valóban számít, hogy mennyire hatékony, tartós, funkció-gazdag (felfúj, leszív, kétkamrás stb.) Nézz erre is rá, hasonlítsd össze a márkák kínálatát és nézz meg független teszteket a Youtube-on. De ne feledd, ez nagyjából max 2 x 10 percet tesz csak ki az egész SUPozásból, tehát ne a pumpa „tudása” döntsön a vételi döntésedben. Nyomásmérő mindegyik van, ez fontos, ne fújd túl, se alul, tartsd be a gyártói ajánlást. Ügyelj arra, hogy különösen direkt napfénynek ne tedd ki a már menetképesre dagasztott deszkát! A legfontosabb, hogy már bemelegítve, megfelelő testtartással (egyenes háttal, pucsítva) kényelmes tempóban, ügyelve a ki-be légzésre pumpálj. Léteznek elektromos (12v-os és aksis) pumpák is: ha nagyon nem jön be a kézipumpa akkor ezek is elérhetőek itthon. De a kézi pumpa nélkül akkor se indulj el, ha már van elektromos kaszkadőröd.

Leash (póráz)
Talán már írtuk és mondtuk párszor, hogy LEASH NÉLKÜL NE EVEZZ! A hazai síkvízi viszonyok között aránylag ritkán fordul elő, hogy az erős hullámzás ledobjon és a deszkádat messzire kergesse, DE ELŐFORDULHAT! És ilyenkor bizony kevés lehet a mellény és az úszni tudás. A leash-ek között alapból minimális a minőségbeli különbség (na jó, erről is lehetne azért sztorizni), de a lényeg, hogy a biztonsági előírásoknak megfelelő (elsősorban szakítószilárdsági mutatók) tanúsítvánnyal rendelkezzen. Egy komoly márka tudja, hogy ebben nem lehet kompromisszum! Mi már megtapasztaltuk sup szörfözés közben, erősen hullámzó óceánban, hogy elszakadt a leash, a deszka elrepült, a part meg jó messze volt, a lapát szintén önálló útját járta stb. – nem vicces…
Deszkamérettől függően változik a leash hossza is, illetve van rugós és reguláris leash. Ideális, ha a deszkán tud maradni mögötted, illetve a mandzsetta átfogási kapacitása lehetővé teszi, hogy ne csak a bokádra, hanem a vádli és a térdhajlat találkozásánál is fel tudd rögzíteni. A csomagban valószínűleg rugósat fogsz találni, az megfelel. Lényeges balesetmegelőzési szabály, hogy ha a leash-sel beleesnél a vízbe, igyekezz mielőbb felfelé – a fejedet kézzel védve – a vízfelszínre, hogy kivédd az esetlegesen feléd (különösen hullámverésben) „visszarugózó” deszkát. A rúgós leash egyik hátránya a normál leash-sel szemben, hogy (pl. hordalékos áradáskor, vagy partközeli bozótosnál) könnyebben összeszed gallyat, uszadékot, bármit, vagy egyszerűen beakad/fennakad, ami pofára eséshez vezethet. Mindkét típusú leash-re igaz, hogy haladás közben a deszkán a helyük. Áradásban amúgy nagyon nem javallott az evezés úgysem.

Táska
Majd minden márka dicséri a sajátját, hogy milyen szuper praktikus, időtálló stb., aztán ritkán hallunk a sorsukról, valójában hogyan és meddig bírták. Egy igazán jó minőségű gurulós táska, a szetten kívül önmagában árusítva, körülbelül 150 euroért (nem mindegy a minősége, ha például repülőn adod fel csomagként) szerezhető be. Könnyű visszafelé következtetni egy SUP-szett minőségére és azon belül a táskára, ha az egész szett mindenestül csak 300 euroba kerül…
Szóval minimum nem árt, ha tud gurulni a „saját lábán” és minőségi erős anyagból varrták, hovatovább vízlepergető, belül könnyen tisztítható, illetve a vállpántja elég vastag, széles és párnázott. Ezen tulajdonságokról nem mindig fogsz tudni meggyőződni a webshopok fotóiból, ezért nézz meg tesztvideot, vagy ha teheted nézd meg személyesen. Ezek a szempontok viszont csak annak fontos igazán, akik életmódjukból adódóan sűrűn használják a hátizsákban hordva, vagyis nem a kocsi csomagtartója lesz az állandó bőröndje…

Javítószett, szelepkulcs
Legyen benne. Általában ugyanaz a szett érkezik majd minden felfújható deszkával (narancs színű műanyag vimes doboz). Szelepkulcs nem mindig van a csomagban, pedig nagyon fontos, hogy a deszkán található szelepet könnyedén tudd utánállítani, miután a pumpálástól időről- időre meglazul. Ha nincs a szettben, akkor ugyanott, vagy máshol, de vegyél, és legyen nálad mindig a táskában.
A javítószettről tudni kell, hogy nem alkalmas arra, hogy a kutyád által kiharapott féltenyérnyi lukat, vagy az illesztés (ragasztás) mentén szétrepedt deszkát megreparáld. Viszont mi már használtuk kisebb (2-3 cm-es) éles és tiszta, felület-közepi vágás patch-elésre és egy év után is szépen kitart. Tehát ez működőnek tűnik. De ha ilyen helyzetbe kerülsz, és van hozzá affinitásod, akkor is nézz meg előbb egy szakavatott videot, illetve még jobb, ha felkeresed a SUPDOKI-t: https://www.facebook.com/groups/252623455841200

Hordozó pánt/heveder
Most mindenki ki fog nevetni, de nagyon hiányolom, hogy ez nem egy minden szettben fellelhető alapfelszerelés. Teljesen egyszerű 2-2 rögzítő gyűrű a SUP deszka mindkét szélén (összesen tehát 4 db) és egy állítható hosszúságú pánt vagy heveder, mint egy sporttáskánál. Simán lehetne vele vállon hordani a felfújt deszkát. Érthetetlen okokból ez ma még csak ritkán jár az alapmodellekhez.

Melyik fő típust válasszam?
Az a laikus kezdő, aki nem mindjárt versenyzéssel és/vagy hosszú távú túrázással akar kezdeni, nyugodtan kezdhet – síkvízen – egy hobbi szintű egyszemélyes, széles (78-86cm) és normál vastagságú (15cm) felfújható ALL ROUND deszkával.

1. All round
Ha kezdő vagy (és kipipáltad már a 7 alapszabályunkat), magyarországi síkvízi viszonyoknál, április (néha már előbb) és október (néha tovább) között random-szerűen, de nagyjából hétvégenként hobbiszinten SUPoznál, akkor ez a kifejezetten stabil forma megfelel neked. Gyakorlatot szerezni, különösebben nagy hajtás nélküli 10-20km körüli túrákat megtenni tökéletes lesz. Ez egy ún. beszálló típus, ebből fogy a legtöbb, ezért ebben a szegmensben folyik a legnagyobb konkurenciaharc is, ami jót tesz a minőségnek és az árnak is. Tudod, hogy ennél nem fogsz ráérni többet/nem akarsz ráérni többet az elkövetkező években, nincs fix vízparti tárolási lehetőséged, preferálod, hogy egy hátizsákban (kb. összesen 15kg-os cucc) bárhová magaddal tudod vinni gyalog, biciklin, vonaton, kocsiban stb.: igen, helyes választás a felfújható all round. Ebben is sokféle minőség van természetesen, de erről később.

Miből tudom, (azon felül, hogy így hirdetik, ami azért nem ad 100%-os biztonságot…) hogy az all round valóban hobbicélú, tényleg „beszálló” és biztosan kezdő-barát?
A legfontosabb ismérve talán az, hogy a stabilitást akarja szolgálni, ergo középtájon (ahol állni fogsz) jó széles (78-86cm – ezért ilyen tág a szélességi skála, mert ebben (is) játszik a testsúly-térfogat viszonya, amiről az előző fejezetben már szóltunk). Az orra/eleje is többnyire széles és kerek, hiszen ez is a stabilitást szolgálja. Ez a forma segít abban, hogy könnyeben manőverezz vele, mert még kezdő technikai tudással is jól irányítható.
Ezeket a deszkákat szinte kivétel nélkül a fentiekben leírt „teljes” pakkal adják. Megvetted, szerzel hozzá rád való mellényt is, ha még nincs, és már mehetsz is a vízre. Ha csak ennyit fogod használni és nem kívánsz/nem tudsz akrobatika, SUP-maraton, surf SUP, vadvíz és verseny irányban továbbhaladni, akkor ez a (gyárihiba mentes) ALL ROUND deszka, körültekintő használat mellett ki kell szolgáljon minimum 5 évig. A tartósságot befolyásoló tényezőkről – mint már ígértük – a folytatásban írunk részletesebben.

2. Sport és/vagy túra
De mit válassz, ha te ennél többet tudsz vagy akarsz beletenni a SUPozásba?
Sűrűbben fogod használni, mint csak pár hétvégén? Ínyedre van a rendszeres hosszú túrázás, amin már viszont sokat számít, hogy mennyire könnyedén siklik veled a deszka, mennyire hatékony az erőfelhasználásod?
Vagy van egy vízközeli/vízparti viszonylatod, ahol szinte bármikor kiélheted az új szenvedélyed és TUDOD magadról (korábbi hasonló területeken, mint pl. bringázás, futás, windszörf stb. szerzett tapasztalataidból), hogy a tudásvágyaddal és a növekvő gyakorlatoddal egyenes arányban fognak emelkedni az igényeid a célorientáltabb SUP-eszközök felsőbb polca felé??
Kipipáltad a 7 szabályt?
Akkor meg merjük kockáztatni, hogy átugorhatod az ALL ROUND korszakot és első vásárolt deszkád már lehet egy sport vagy túra modell! Ha eddig csak ALL ROUND-on álltál, akkor előfordulhat, hogy a túra modell jobban fog billegni alattad, de ez csak rövid ideig fog tartani és cserébe nyersz egy téged mindezért kárpótoló új dimenziós siklás-élményt!

Törvényszerűségként megállapítható, hogy a tour/touring/túra vagy sport célra szánt SUP deszkákban közös, hogy keskenyebbek, hosszabbak, mint ALL ROUND-kistestvérük, és az orruk hegyes, illetve hegyesedő.Minél keskenyebb és hosszabb a test, annál jobban (azonos merevségű és terhelési tényezőkkel összevetve), és annál gyorsabban siklik a vízen. (Ennek a keskenységnek nyilván van egy anatómiai határa /is/, tehát nem állítjuk, hogy egy 4 méteres fogpiszkálón haladnál a leggyorsabban, de ha megnézitek a csúcssebességre tervezett versenydeszkákat, akkor azokon szinte már csak a két talpad fér el egymás mellett, annyira keskeny: 54cm körül…)
A hegyes orr kialakítás pedig egyszerűen a jobb „hullámszelést” biztosítja, kisebb felületen súrlódik és utat vág magának kvázi. Ezen fő előnyök hiányában nem beszélhetünk valódi túra deszkáról.

Tehát NEM FELTÉTLENÜL AZ A TÚRADESZKA, AMIRE A GYÁRTÓ/FORGALMAZÓ RÁÍRTA, HOGY „TOURING BOARD” vagy hogy „Discovery” meg „Voyager”, hanem az, ami méretarányaiban és formájában (és merevségében!) ezeket az előnyöket nyújtja. Ha kapunk a deszkán poggyászgumit (esetleg elöl és hátul is) meg több fogantyút, meg több gyűrűt, hurrááá!, de nem ettől lesz sportos(abb) vagy „túrásabb” a deszkád. Azt is hozzá kell itt tenni, (de még később jön csak a műszaki tartalmak összehasonlítása) hogy a túrára szánt deszkánál sokkal komolyabban meghatározó lesz – az élményt, és a sebességet tekintve – a MEREVSÉG, mint a beszálló szintű ALL ROUND deszkáknál. Egyszerű belegondolni, hogy egy hosszában „növekedő” testnek tovább nő a hajlékonysága is, jobban „nyeklik” (banánosodás), illetve vetemedik. Egy gyenge merevségű, banán-matrac-szerű, de kvázi túra-alkatú deszkához képest – kis túlzással – még egy vécéajtón is nagyobb élvezet SUPozni.

Vannak ugyanakkor az ALL ROUND és a TÚRA kegyekért is hajtó úgymond CROSS-modellek. Egyre több nagy tapasztalatú gyártó kínál már ilyeneket. Elvileg a közös jellemzőjük, hogy általános hobbiszintű gondolázáshoz és/de túrázáshoz is ajánlják. Igen, de egy full kezdőnek, aki csak lazításképpen, relax üzemmódban szeretne néhanapján gondolázni és még „néhábbnapján” egy-egy 2-3 km-es túrát abszolválni annak semmi szüksége a túra alakzat előnyeire. Aki pedig az előzőekben leírt, életmódját tekintve többre vágyó és képes, annak semmi szüksége a feleslegesen „lassító” stabilitásra.
Mi tehát úgy gondoljuk, hogy VAGY a téli gumi, VAGY a nyári gumi…

Összefoglalva: Az életmódod (ebbe a hülye kifejezésbe sűrítettük, de remélem érted…) engedi vagy diktálja, hogy csupán hobbi vagy inkább már haladó(bb) sport/túra deszkát vegyél meg első (vagy második) deszkádként.
Ha a fenti 2.-ban leírt csoporthoz tartozol, akkor egy jó minőségű felfújható, komoly merevségi adatokkal bíró túradeszka, megfelelően gondos használat mellett, egy szinte életre szóló társad lehet a hazai síkvízeken. Megéri többet kiadni érte.
Elmondtuk azt is, hogy igazi haladó szintlépéshez le kell cserélned a belépőszintű (kb. 30 euros, alu stb.) eveződet egy komolyabbra, szakember segítségével, ha nem akarsz magadnak esetleges sérüléseket és fontos a fejlődés.

3. Verseny/Race
Kedves barátunk, ha valóban versenydeszkára érett már a tudásod, akkor valószínűleg semmi szükséged nem lenne rá, hogy akár egy sort is elolvass ebből a jegyzetből! 🙂 Úgyhogy nincs is szükség arra, hogy itt bővebben enyelegjünk a verseny kategóriáról.
Mi is evezünk síkvízi versenydeszkákkal, de nem versenyzünk egyáltalán. Ebben a témában érdemes nagy tapasztalattal bíró versenyzőket követni/olvasni/nézni (pl. Márton Károly, SUPmagazin.hu, Nagy Szabolcs, SUP Race Hungary).
Néhány általános és csak nagyon alap tudnivaló erről a kategóriáról:

  • felfújható deszka még nem vert meg merevet a gyorsaságban (azonos feltételekkel mérték).
  • még keskenyebb és hosszabb (14-15’ körül), mint a túra (kb. 12’-nél indul felfelé) deszkák, de attól, hogy egy deszka 14’-es és csak 21” – 23” széles még nem „race-esedett meg”, vagyis nem biztos, hogy gyorsabb lesz, mint pl. egy jól megépített 14’-es túradeszka, ugyanis számos-számtalan és állandó fejlődésben lévő tényező befolyásolja, hogy egy profi race deszka mit tud.
  • az alakjánál fogva instabilabb is, mint az előzőekben elemzett kategóriák.
  • egy 10’8-as felfújható all round-hoz képest egy merev 14’-es deszkával glide-olni „olyan mintha végre síkosítót öntöttek volna a szegény all round alá!” (idézet egy verseny-deszka-fan-től).
  • a composit versenydeszkák gyártása során számos egyéb paramétere (anyag, forma) szabadabban alakítható/fejleszthető, mint a felfújható társaié.

4. Surf SUP
Erről a kategóriáról már szóltunk a korábbi, TEST c. fejezetünkben. Alapvetően kisebb térfogatú deszkák, jellemzően erősen keskenyedő hegyes orral és farral. Éppen, hogy a vízfelszínen marad veled, származásban elődje a hullámszörfös longboard. Kialakítását főként arra hegyezik ki, hogy gyors irányváltoztatásokra legyen képes. Ez nem jelenti azt, hogy egy all round vagy még inkább túra, vagy leginkább race deszkával nem lovagolhatnánk tengeri hullámokon. De szörf-hullámokon SUPon evezve lovagolni a hullámokat, úgy, mint a hullámszörfösök csak igazi surf SUPpal lehetséges. A fő különbség a hagyományos hullámszörfök használatához képest, hogy állva várod a surf SUPon a (a hátulról érkező) hullámot és nem a deszkádon fekve. Plusz élvezet, amikor befelé evezve (az aktuális line up-hoz) a szemből érkező hullámokon is át kell verekedd/evezd magad. Semmihez nem hasonlítható élmény, a SUPozás egészen más dimenziója… Előfeltétele egy ilyen deszka beszerzésének, és magának a SUP szörfözésnek, hogy megtanulj előbb legalább kezdő szinten hullámszörfözni, tehát a hullámra felállni és haladni. Síkvízre alapvetően semmi értelme ilyen deszkát bevetni, mert túlságosan merül, hosszú távon nem igazán haladós.
Ebből is van pár felfújható modell, de jóval szélesebb a merev választék. Volt lehetőségünk egyforma alakú és méretű felfújhatót és merevet is tesztelni. A különbség szembetűnő volt: az egyébként profi felfújható deszka sokkal stabilabb volt, cserében lomhább, kevésbé reagens, nehezebben irányítható, mint a merev társa. Ugyanakkor baráti tompítást nyújtott egy kezdő szintű tudáshoz.

5. Egyéb
Vadvízi SUP: Mivel ez legkevésbé sem számít a kezdők, vagy akár a haladó túrázok kategóriájának, ezért erről nem fogunk bővebben értekezni. Ha valakit mégis – érhető okokból – izgat ez a terület, akkor jó szívvel ajánljuk a prágai székhelyű Tambo Sport-ot (http://www.tambo-sup.com/?lang=en ), alkalmunk volt SUPozni velük, nagyon jó arcok és egyébként minőségű felfújhatókat és lapátokat gyártanak. Ilyen túrákat szerveznek: https://www.youtube.com/watch?v=R5-HuaTG6kA
Részletes leírás a felszerelésekről pedig itt: https://www.pumpedupsup.com/blogs/news/whitewater-sup-buyers-guide;

De természetesen a csodálatos Szlovéniában is ki tudod próbálni a Bovec SUP csapatával: https://bovec-sup.com/.

Fishing: akárki akármit mond, ez csupán egy széles all round nagy stabiltással és ideális ergonómiával a pecások kedvében járva.
Jóga/fitness: ez már egy picivel összetettebb kérdés. All round és széles ez is, átlagosan nagyobb rajta az EVA borítás, nem kerül rá kick pad, megkülönböztetett dizájn jellemzik. Belepő deszkaként is megállja a helyét, sőt ugyanazokat a követelményeket érdemes támasztani vele szemben, hiszen a jóga helyszínre is el kell jutni valahogy…:). Szóval elsősorban ne a rápingált Buddha-fej miatt döntsünk mellette, ha lehet!

Tandem és még nagyobb társai, a megaboardok: számtalan méretváltozat. Ha ilyet kívánsz venni, akkor a vásárlási kisokosunk összes tudnivalója (TUDÁS, TEST, TÉRFOGAT, ÉLETFORMA stb.) legyen irányadó és ezt alkalmazd az adott deszkára. Azt még fontos itt kiemelni, hogy testsúlytól (és a térfogattól) függően persze, de két felnőtt már élvezetesen tud SUPozni egy 12’pluszos deszkával, sőt + kutyával, vagy kisebb gyermek(ek)kel. A lényeg még egyszer: össz testsúly x 2,5 = térfogat. Ha csak egyre van pénze, akkor csak azért ne vegyen egy 50-60 kg-os hölgy/férfi egy 380 literes deszkát, mert néha esetleg feláll rá egy családtag is. Ha úgy lesz, hogy szinte mindig tandemben fogjátok nyomni, akkor arra viszont ott vannak a valódi tandem deszkák. 


Összegezve az egész fejezetet, a legkönnyebben adható tanácsunk, hogy minden élet- és vízi helyzetre, illetve célra vegyél más-más deszkát, és akkor soha nem kell kompromisszumot kötnöd! 🙂
Ha ez mégsem lenne lehetséges, akkor határozd meg, hogy mire fogod használni és már meg is van, hogy all round vagy sport/túra kell-e neked.
Szuper. Pipa.

De még mindig hátra van sajnos az olyan műszaki (specification) jellegű információk (fusion, dupla kamra, kétrétegű, carbon rail, PVC-sűrűség, szálsűrűség, carbon meg üvegszál merevítés, élkiképzés váááááááá! stb.) „megfejtése”, amik alapvetően határozzák meg, hogy egy bármilyen célra szánt/hirdetett felfújható vagy merev deszka milyen (hosszú) élményt fog tudni nyújtani neked. Vagy csak egy rohadt drága pvc-matrac vagy styrofoam-szendvics, amiért kár volt akár 1 forintot is kifizetni.

Habár szinte lehetetlen vállalkozás az összes paraméterre minden részletében kitérni, de a belbecs kérdéseit vesszük legközelebb számba. Ilyenek, mint egyrétegű vs. kétrétegű; kétkamrás stb. A negyedik, vagyis a TANÁCS c. fejezetünkben ezen kívül azt próbáljuk bizonyítani, hogy szánj időt a független szakértők/tesztközpontok véleményére. 

A Deszka legyen veletek!