vízhatlan SUP kiegészítők

2021. március 19.

6. KIEGÉSZÍTŐK

Avagy ne csak a deszkára koncentrálj, hanem a kiegészítőkre is.

A korábbi, 3. számú fejezetben már számba vettük azokat a felszereléseket, kiegészítőket, melyek egy kezdő felfújható szettel szinte mindig együtt érkeznek. Mik voltak ezek?  Nézzük át őket gyorsan!

Evező

Ahogy aláhúztuk már AZ EVEZŐ FAJTÁJA ÉS MINŐSÉGE MÉG KEZDŐ SZINTEN IS LEGALÁBB OLYAN FONTOS, MINT A DESZKA.

Az alap, kezdő, beszálló deszkákhoz csak a legritkább esetben szoktak magas minőségű, sokat bizonyított evező-konstrukciót adni. Szerintünk minimum elvárás: ne tudjon elmerülni, ne törjön el (szakember, fórum, fogyasztói vélemények) a sima igénybevétel során, és többrészes (a kezdő pakkban általában 3 részesek) esetében stabilan fixálni lehessen a markolatot.

A kezdő csomagban 99%-ban kb. 30 euro értékű alu evezőket találunk, amik nehezebbek (1 kg + körül) és „butábbak”, mint a composit testvéreik, viszont ezen a szinten költséghatékony, ha ezzel járatjuk be az evezést, mert az oktatásaink során tapasztaltak alapján igencsak sokat kell kibírniuk szegényeknek. Egy 200 euro vagy ennél drágább evező annak való, aki már tud figyelni a „hegedűvonóra” is. Tudni kell, hogy az evező „high end” (pl. Braca, Quickblade) 400 euro körül van és személyre szabott. Ráadásul nem mindegy, hogy milyen célra, szörf, verseny, túra, vadvíz stb. – szinte végtelen számú variáció létezik. Annyit kell most tudnod, hogy bizony az egész és részeinek anyagán és formáján kívül, külön a toll mérete és formája is rendkívül meghatározó, de nem csak abban, hogy gyorsan és élvezetesen haladj, hanem, hogy ne „szakadjon bele” a könyököd, és/vagy a vállad. Amint túlhaladtál már tudásban az itt írtakon és eddig még halogattad a lapát „upgrade”-jét, akkor jeleznénk, hogy eljött az idő és vedd komolyan, menj el tesztelni és válassz a stílusodhoz passzoló darabot!

Szkeg

Alapszinten ez nem szokott allergikus pontot jelenteni. Kivéve, ha nehéz ki-be szerelni, és/vagy könnyen kiesik/elvész. Megfelel az is, ha egy, kettő, vagy három szkeges a deszka. Vigyázz rá, ne súrolj fel vele. Az igazi különbségek (anyag, forma, méret alapú) egy haladóbb szinten lesznek lényegesek, de akkor már te is sokkal többet fogsz tudni erről a témáról.

Pumpa (kézi)

Valóban számít, hogy mennyire hatékony, tartós, funkció-gazdag (felfúj, leszív, kétkamrás stb.) Nézz erre is rá, hasonlítsd össze a márkák kínálatát és nézz meg független teszteket a Youtube-on. De ne feledd, ez nagyjából max 2 x 10 percet tesz csak ki az egész SUPozásbol, tehát ne a pumpa „tudása” döntsön a vételi döntésedben. Nyomásmérő mindegyik van, ez fontos, ne fújd túl, se alul, tartsd be a gyártói ajánlást. A legfontosabb, hogy már bemelegítve, megfelelő testtartással (egyenes háttal, pucsítva) kényelmes tempóban, ügyelve a ki-be légzésedre pumpálj. Léteznek elektromos (12v-os és aksis) pumpák is: ha nagyon nem jön be a kézipumpa akkor ezek is elérhetőek itthon, általában 15PSI-ig, az ennél nagyobb tudású ritka. De a kézi pumpa nélkül akkor se indulj el SUPozni, ha már van elektromos kaszkadőröd.

Leash (póráz)

Talán már írtuk és mondtuk párszor, hogy LEASH NÉLKÜL NE EVEZZ! A hazai síkvízi viszonyok között aránylag ritkán fordul elő, hogy az erős hullámzás ledobjon és a deszkádat messzire kergesse, DE ELŐFORDULHAT! És ilyenkor bizony kevés lehet a mellény és az úszni tudás. A leash-ek között alapból minimális a minőségbéli különbség, de a lényeg, hogy a biztonsági előírásoknak megfelelő (elsősorban szakítószilárdsági mutatók) tanúsítvánnyal rendelkezzen. Egy komoly márka tudja, hogy ebben nem lehet kompromisszum! Mi már megtapasztaltuk sup szörfözés közben, erősen hullámzó óceánban, hogy elszakadt a leash, a deszka elrepült, a part meg jó messze volt, a lapát szintén önálló útját járta stb. – nem vicces…

Deszkamérettől függően változik a leash hossza is, illetve van rugós és reguláris leash. Ideális, ha a deszkán tud maradni mögötted, illetve a mandzsetta átfogási kapacitása lehetővé teszi, hogy ne csak a bokádra, hanem a vádli és a térdhajlat találkozásánál is fel tudd rögzíteni. A csomagban valószínűleg rugósat fogsz találni, az megfelel. Lényeges balesetmegelőzési szabály, hogy ha a leash-sel beleesnél a vízbe, igyekezz mielőbb felfelé – a fejedet kézzel védve – a vízfelszínre, hogy kivédd az esetlegesen feléd (különösen hullámverésben) „visszarugózó” deszkát. A rúgós leash egyik hátránya a normál leash-sel szemben, hogy (pl. hordalékos áradáskor, vagy partközeli bozótosnál) könnyebben összeszed gallyat, uszadékot, bármit, vagy egyszerűen beakad/fennakad, ami pofára eséshez vezethet. Ezért ügyelj arra, hogy a deszkán dekkoljon. Áradásban amúgy nagyon nem javallott az evezés úgysem.

Táska

Majd minden márka dicséri a sajátját, hogy milyen szuper praktikus, időtálló stb., aztán ritkán hallunk a sorsukról, valójában hogyan és meddig bírták. Egy igazán jó minőségű gurulós táska, a szetten kívül önmagában árusítva, körülbelül 150 euroért (nem mindegy a minősége, ha például repülőn adod fel csomagként) szerezhető be. Könnyű visszafelé következtetni egy SUP-szett minőségére és azon belül a táskára, ha az egész szett mindenestül csak 300 euroba kerül…

Szóval minimum nem árt, ha tud gurulni a „saját lábán” és minőségi, erős anyagból varrták, hovatovább vízlepergető, belül könnyen tisztítható, illetve a vállpántja elég vastag, széles és párnázott. Ezen tulajdonságokról nem mindig fogsz tudni meggyőződni a webshopok fotóiból, ezért nézz meg tesztvideot, vagy ha teheted nézd meg személyesen. Ezek a szempontok viszont csak annak fontos igazán, akik életmódjukból adódóan sűrűn használják a hátizsákban hordva, vagyis nem a kocsi csomagtartója lesz az állandó bőröndje…

Javítószett, szelepkulcs

Legyen benne. Általában ugyanaz a szett érkezik majd minden felfújható deszkával (narancs színű műanyag vimes doboz). Szelepkulcs nem mindig van a csomagban, pedig nagyon fontos, hogy a deszkán található szelepet könnyedén tudd utánállítani, miután a pumpálástól időről- időre meglazul, Ha nincs a szettben, akkor ugyanott, vagy máshol, de vegyél, és legyen nálad mindig a táskában.

A javítószettről tudni kell, hogy nem alkalmas arra, hogy a kutyád által kiharapott féltenyérnyi lukat, vagy az illesztés (ragasztás) mentén szétrepedt deszkát megreparáld. Viszont mi már használtuk kisebb (2-3 cm-es) éles és tiszta, felület-közepi vágás patch-elésére és egy év után is szépen kitart. Tehát ez működőnek tűnik. De ha ilyen helyzetbe kerülsz, és van hozzá affinitásod, akkor is nézz meg előbb egy szakavatott videot, illetve még jobb, ha felkeresed a SUPDOKI-t: https://www.facebook.com/groups/252623455841200 

Hordozó pánt/heveder

Nagyon hiányolom, hogy ez nem lett még alapfelszerelés. Teljesen egyszerű 2-2 rögzítő gyűrű a SUPdeszka mindkét szélén (összesen tehát 4 db) és egy állítható hosszúságú pánt vagy heveder, mint egy sporttáskánál. Simán lehetne vele vállon hordani a felfújt deszkát. Érthetetlen okokból ez ma még csak ritkán jár az alapmodellekhez.

Mellény

Valljuk be, a mellény egy olyan holmi, amiért a legritkább esetben szeretsz bele a SUPozásba.

A lebegést segítő mellények hivatalos európai besorolásáról, a hazai szabályozásról, valamint ezek gyakorlati megvalósulásáról álljon itt egy idézet ismét (a linket egy korábbi hírlevélben megadtuk) Pálházi Dávidtól, a Supshop.hu training és technológiai menedzserétől:

„Jelenleg az ISO 12402-es megfelelőség szerint négy (plusz egy fél) kategóriába sorolják a lebegtető eszközöket a következőek szerint:

 • EN ISO 12402-2:2006 275 N felhajtóerővel rendelkező
 • EN ISO 12402-3:2006 150 N felhajtóerővel rendelkező
 • EN ISO 12402-4:2006 100 N felhajtóerővel rendelkező
 • EN ISO 12402-5:2006 50 N felhajtóerővel rendelkező
 • (EN ISO 12402-6:2006 50 N felhajtóerővel rendelkező – evezős sportokhoz)

Az egyszerűség jegyében az alábbi piktogramok segítik az eszköz szintjének megállapítását:

Mentőmellény jelölések

1. ábra lebegtető eszközök kategóriái, forrás: secumar.com

Mint ahogy az a piktogramokon is aránylag jól kivehető a 4 kategória más-más felhasználást és biztonsági szintet képvisel.

Leegyszerűsítve a hivatalos leírást a kategóriákról:

 • 50 N (12402-5-6) úszássegítő, idegen mozaikszóval PFD (personal floating device) vízisportokra, evezőssportokra szánt darab. Csak biztos úszástudással rendelkezők számára, ahogy ezt a magyar neve is sugallja. Olyan körülmények közé ajánjják, ahol elérhető távolságban van a part, vagy számíthatunk segítségre. Az eszköz eszméletlen személyt nem tud megvédeni.
  Összefoglalva egy segédeszköz, ami nagyban megkönnyíti az önmentést oda, ahol van esély az önmentésre.
 • 100N (12402-4) A mentőmellény belépő szintje, de egyes források még nem tekintik teljes értékű mellénynek, mert nem alkalmas arra hivatalosan, hogy eszméletlen személyt mentsen. Szabály szerint védettebb vizekre való és használata már nem feltételez úszástudást, vagy aktív önmentési képességet.
 • 150N (12402-3) A mentőmellény. Galléros, nagy felhajtóerejű. Eszméletlen személyt is menteni képes, tengeri körülmények között is megállja a helyét. Érdemi adalék, hogy vastag ruházat, várhatóan elnehezedő ruházat mellett nem ajánlják a használatát.
 • 275N (12402-2) Ez a darab is mentőmellény, de mi itthon kevés kivétellel nem találkozunk vele. Nyíltvizi, akár szörnyű körülmények közé való, mint tengeri vihar. Felhajtóereje alkalmassá teszi arra, hogy például egy szerszámövvel megpakolt munkást is könnyedén a víz felszínén tartson durva hullámzás közepette is.

Mit ír elő a hazai hajózási szabályzat?

 • Mentőmellény, teljesítmény szint – legalább 100N, illetve 150N az EN 395 (ISO 12402-4), illetve EN 396 (ISO 12402-3) szabványoknak megfelelően.

Szintén kiegészítéssel élve, a supokat az elmúlt 1-2 évben a be nem sorolt kategóriából részben vízi sporteszköz, részben strandeszköz kategóriába sorolták, ezzel előállt az a nehezen megfogható állapot miszerint a Balatonon és a Velencei-tavon nem kötelező a mellény, még a deszkán cipelve sem, míg a folyókon, Tisza-tavon, tatai Öreg tavon hordani kellene azt. Legalábbis jogalkalmazás szintjén így néz ki a kép.”

Ehhez a szubjektív kiegészítésünk – a kifejezett mellény-pártiságunk mellett – az, hogy a 100N-es és attól felfelé mellények nem könnyítik meg az állva evezést. A vízisímellények ezzel szemben teljes kényelmet biztosítanak és az elmaradhatatlan leash-sel, másnéven pórázzal kiegészülve már nagyfokú biztonságot képesek nyújtani. Ezek a sportmellények átlagosan 3szor annyiba kerülnek, mint narancs színű 100N-es pufik (25 euro körül), viszont jól tartva akár 10 évig is lehet nyúzni őket.

Mellényre mindenképp szükséged lesz, tehát gondold át a fizikai képességeidet, úszástudásod, rutinod, meg hogy mire, hol, milyen sűrűn fogod használni, és ennek megfelelően ruházz be rá többet vagy kevesebbet.  

Kajakülés

Egyre több márka kínál már az alapfelszerelésben is ülésrögzítő gyűrűket, lábtámaszt, illetve kajakülést. Hogy néznek ezek ki?

SUP D-gyűrű

1. D-gyűrű az ülés rögzítésére (4 db)

Skiffo Sun cruise lábtartó

2. lábtámasz (keresztben, henger alakú)

Aztron SUP kajakülés

3. mobil kajakülés

Néhány tipp a kajakülés használatához: először is, csak úgy van értelme, ha kajak eveződ (mindkét végén toll) is van hozzá. A számodra kényelmes pozíciót még a szárazföldön lődd be pontosan, az állítható hevederek segítségével. Ha nem fogsz végig ülni, akkor ne szereld még fel, hanem rögzítsd a poggyásztartóhoz, különben utadban lesz az állva evezés közben. Lábtartó ugyanígy.

Ha az általad vásárolt felfújható deszkán nincs elhelyezve a 4 db D-gyűrű akkor azokat utólag is tudsz az internetről rendelni (pár Euro), és pontos mérés után a hozzá kínált ragasztóval felragasztani.

Az utólagosan vásárolt kajakülések ára 30 euro körül van. Ezek nem nagy összegek, most már tudod az árát is, tehát ne azért dönts esetleg egy deszka mellett, mert ezeket is kínálják a csomagban. 

Ugyanezen megfontolásból be tudsz szerezni a netről pár euroért (pót) poggyásztartó gumikötelet és további D-gyűrűket is. Vagyis, ha kialakulna, hogy melyik a TE DESZKÁD és csupán egy hátsó poggyásztartó „hiányzik” neked róla, akkor ezt nem gond pótolnod és ráhekkelned utólag.

Öltözet

Hosszú és fontos téma, de szerencsére ismét segítségünkre szolgál az egyébként kereskedelmi és szakmai partnerünk a Supshop.hu jeles szerzőjének legutóbbi írása e témában, ami főleg a szezonon kívüli, tehát a magyarországi nem-fürdőruhás időszakra, vagyis az elő- és utószezonra koncentrál. Nagyon helyesen, hiszen ez a komplikáltabb kérdéskör.

„Hidegvíz és biztonság

A víz 20-25x gyorsabban hűt, mint a levegő.

Már 20 fokos vízhőmérséklet is sokként érheti a szervezetet.

10-15 C fok közötti víz az erre nem készülőknek már szinte garantált sokkot okoz és alig, vagy akár nem kontrollálható légzéssel jár igen kevés kivétellel. Ez a gyakorlatban intenzív, kapkodó levegővételt jelent.

5 fok körül a hidegvíz bőrrel érintkezve szinte éget, fizikai fájdalmat okoz.

A víz hűtésének köszönhetően a sokk légzési nehézség mellett a mozgás is beszűkül, a fogás, ujjak cselekvőképessége percek alatt jelentősen csökkenhet.

Az úszássegítő mellény már alkalmas arra, hogy önmagunkat menteni tudjuk, a mentőmellény nehéz, viharos körülmények mellett is képes komolyan segíteni. Viselésük ott is ajánlott, ahol jogilag nem kötelező, legalább addig, amíg hideg a víz.

Hazai vizes helyszínek közül a nagyobb vízfelületek, parttól nagyobb távolságok, vihar esetén durvábban viselkedő helyszínek kockázatosabbak. A legtöbb ismert hazai supos helyszín alacsony kockázatú, a part közel, a parton sokszor van segítségre alkalmas személy.

A mellény mellett hidegvíz hatásait csökkentő, szigetelő technikai ruházat viselése erősen ajánlott, akár életmentő lehet.

Ruhaválasztás az elő és utószezonra

Az, hogy milyen ruhát választunk több tényezőtől függ. A meleg idő, hideg víz, aktivitás közötti optimum megtalálása a cél.

A hideg víz és a túlöltözés is sokkhatással járhat.

Alacsony intenzitású mozgáshoz és kockázatosabb vízfelületen még mindig a szárazruhák tehetik a legjobb szolgálatot, főleg, ha a ruha viselője jól kezeli, ha kicsit melege van.

Edzésre, könnyen és gyorsan elérhető váltásruha és jó esetben edzőtárs-társak mellett a sportos technikai ruházat is elégséges lehet, mint például futófelszerelés. Ez azonban alig, vagy egyáltalán nem véd a hidegvíz ellen, a hidegsokk szinte biztos, amit a váltásruha, a part közelsége és a segítség ellensúlyoz.

A legszélesebb felhasználhatósággal a szezon elő és utó időszakában a különböző neoprén megoldások és a szigetelőbb, vizes technikai ruházatok rendelkeznek. Az, hogy pontosan mire van szükség már egyéni hőérzet, felhasználás kérdése.

Jól variálható ruhadarabok a teljesség igénye nélkül:

 • longjohn szabású neoprén, amely vállban nyitott, nem akadályoz, 1,5-3 mm-es vastagságban
 • microfleece, thermofleece, UV polár néven futó vastag, vizesen is szigetelő felső (akár alsó)
 • hibrid neoprén alsó vagy felső, melyben van egy nagyon vékony neoprén szigetelés, de komfortra inkább „sima” technikai ruhának érződik
 • splashtop– szélálló, vízlepergető felső, akár alsó – véd a kritikusabb időjárástól, esőtől
 • technikai aláöltözetek, merinó, vagy műszálas anyagból. Szinte bármelyik felsorolt réteg alatt segítik a szigetelést és így kitolják a ruhadarab használhatóságát. A merinó lassan szárad, de vizesen is egészen jól őrzi a szigetelőképességét.
 • neoprén zokni remek kiegészítése a nyári vékony neoprén cipőnek, technikai zoknit alá lehet esetleg még venni, ha kevésnek bizonyul a szigetelő hatása (a zokni szét fog ázni, de meleg marad)
 • neoprén cipő,ha még nincs érdemes venni egy párt. Ha szerencsések vagyunk lábméret ügyileg, akkor találunk olyan méretet, ami magába hordva is kényelmes miközben aláfér egy vékony neoprén zokni
 • kezes-lábas neoprén, a mai neoprének már sokkal rugalmasabbak, emellett az ujjal rendelkező darabok vállban még mindig korlátozóbbak, mint az ujjatlan verziók. Valakinek azonban ez jobban bejön és tény, hogy melegebb, jobban szigetel.
 • kétujjas, nyitott tenyerű kesztyűritkán használt kiegészítő, de amikor jól jön, akkor komoly komfortnövelő. Nyitott tenyere miatt nem rontja le az evező fogásának érzetét
 • csősál, igazi mindenes. Sálnak, sapkának, fejpántnak.
 • sapka, elromló idő, vagy vízbeesés után tesz jó szolgálatot.”

Mi még pár dologgal kiegészítenénk.

Szezonban az alapöltözetünk ideális esetben egy vízisportra alkalmas short (boardshort) és UV-szűrős rash-guard felső legyen. A fecskének és tangának/bikininek is megvan a maga bája, de kezdőként sűrűn kerülhettek olyan kontrollálatlan testpozícióba, hogy zavarónak fogjátok megélni a korlátozott méretű textília testfedőképességét. A lycra-felső (rash-guard) többek között azért is hasznos mert a deszkára való le-fel tápászkodásnál védi a bőröd a kidörzsöléstől és segít helyén tartani a bikini-felsőt.

Napvédő sapka-kalap mindig legyen veled a vízen, ez sem kérdés. A szörfcipő, vagy neoprén cipő opcionális, de gondolj azokra a helyekre/vizekre, ahol te esetleg nem szívesen (mit tudod te, hogy mi van ott lent…) lépsz le mezítláb. Na ilyenkor nagy komfortérzetet biztosít egy ilyen lábbeli és jól tapad is, valamint könnyű le-felvenni.  

Vízhatlan táskák, tokok

Nem ragozzuk: kell. Millió méretben kapható, lényeges kiegészítő, nem pótolható nejlonszatyival, ebbe kerül a szárazruha (csereruha), naptej, kulcs, irat (mindig kell!), kaja, telefon stb. Ha pedig a telefonod a kézügyedben kell legyen, akkor válasz hozzá egy valóban vízhatlan és NEM merülő tokot, különben hétszentség, hogy beleejted a vízbe. Vannak merevfalú thermo-s kivitelek is, amiket rögzíteni tudsz a deszkán, ennek az extra előnye, hogy hűtve tart és nem az alján kell vakon kotorni a cuccod után.

Palack

Folyadék nélkül sose indulj el! Bármilyen hűvös van, folyadékpótlásra szükséged lesz. Ha nagyon nincs más akkor megfelel egy üdítős PET-palack is, de ezt nagyon nem szeretjük, mert ezt – tisztelet a kivételnek – sokan „könnyebben elhagyják” mit az ennél nyilván értékesebb saját palackot. Ne vegyél és ne használj PET-palackot, mert a legnagyobb része a természetben landol!! Ezen felül a rögzítése is macerás a deszkán. Ezzel szemben kapható számos olyan kulacs, amin van fül vagy/és karabiner, egy kézzel kezelhető, termoszos, csőrös stb. egyszóval praktikus és környezetkímélő társad lesz évtizedeken át.  

Igen, ennyi minden szükséges lehet ahhoz, ha rendszeresen és komolyan akarsz SUPozni. Félreértés ne essék, nem szeretnénk senkit sem felesleges gadget-ek felhalmozására sarkalni! És nem szabad mindent egyszerre a netről megrendelni! Mérd fel az első evezéseid (a TANULÁS) során, hogy mi az, amire neked valóban szükséged van ahhoz, hogy egészségesen sportolj és persze komfortosan! Kérj tanácsot nálad tapasztaltabbaktól, hogy ők végül mi (típus, méret, márka) mellett döntöttek és miért!

Egy példa. Ha valaki sokat akar fotózni, akkor annak a sima fóliás telefontok nem lesz nyerő, mert mindig ki-be kell varázsolni. Érdemesebb tehát erre a célra egy vízhatlan akciókamerát rendszeresítenie.  

Végezetül – záró fejezetként – az ár/érték arányokról lesz szó a következő bejegyzésünkben!

Addig is, a deszka legyen veled!