SUP teszt Starboard Tisza-tó

2021. március 26.

7. ÁR / ÉRTÉK

Avagy 300 euro alatti vételár esetén már NAGYON-NAGYON vedd számításba a márka/modell (el)ismertségét, valamint a szavatossági/csere/javítási/szállítási feltételeket.

Ez a fejezet mindenkinek segít a döntésben, de leginkább annak, akinek fontos az ár, vagyis az is beleszámít a vásárlási döntésébe, hogy mekkora az erre fordítható büdzséje. Nem tárgyaljuk itt az egyébként átlagosan magasabb árfekvésű merev, avagy kompozit SUP deszkákat, mert az egy külön univerzum és jelen írás keretein túlnőne. Ha valakinek nem szükséges előny a felfújható deszkák mobilitása, és kevésbé sérülékeny volta, az bátran tájékozódjon a kompozit deszkák irányába. Ezek a deszkák egy sokkal kiforrottabb technologiát képviselnek, hiszen „magukba ölelik” a több évtizedes ősük, a hullámszörfök kínálta tapasztalatot. Sajnos itthon még elég sovány a választék, de egyre nő, és a supshop.hu, a bicsurf.hu, a surfstation.hu vagy olyan külföldi oldalakon, mint pl. thesupco.com, getupstandup.de csodálatos deszkákat és szakemberes tanácsot fog találni. Az ezekben a shop-okban található kompozit deszkákról pedig bőséges és komoly beszámolók lelhetőek fel a SUPos szakoldalakon.

Hogyan orientál minket az ár? Mi számít jó árnak? Nagyon nehéz téma.

Tény, hogy egy új felfújható SUPot – amikor ezt írjuk – már 70párezer forintért is lehet kapni. Tény, hogy ennek akár tízszereséért is. Lehet-e ekkora értékbeli különbség kettő nagyjából ugyanazon célt szolgáló eszköz között? Megpróbálunk erre is válaszolni a következőkben. De előbb egy kis módszertan.

Mit tegyen a kezdő SUPos, hogy a lehető legjobb ár/érték arányt érje el a vásárlásakor?

Először is ugye mindazt, amit az előző 6 fejezetben igyekeztünk körvonalazni. Ha nem vagy tisztában a SUPozással, a képességeiddel, a teljesíthető SUP-céljaiddal (életmód-kérdések), ha nem kérdeztél szakembert, nem kutattál és nem teszteltél, vagyis nem szereztél termékismeretet, akkor nagyon nehezen, vagyis legfeljebb véletlenül fogsz csak rábukkanni a perfekt szettre a perfekt áron. 

Tisztázzuk, hogy mikor éri meg egyáltalán egy szett az árát?

Akkor biztosan, ha minimum a szavatossági idején belül, de azt gondoljuk, hogy inkább akár 10 évig is tartja az eredeti minőségét, vagyis a használati értékét. Esztétikailag – nyilván a használattól függően – sok deszka elég gyorsan hanyatlásnak indul. Kopik/fakul a festett minta, karcolódik a test, a fogantyúk feslenek, az EVA-borítás a széleinél kicsit elválik, az evező, a szkegek kopnak/karcolódnak – de ezek semmivel nem csökkentik a használati értéket.

Tehát a szerkezeti tartósság a legelső szempont. A SUP-deszkáknak pontosan van egy ilyen hülye tulajdonsága, hogy a szakavatatlan szem és kéz elsöre szinte égvilágon semmilyen különbséget nem lát egy 70ezres és egy 700ezres új felfújható között! Honnan lehet hiteles információhoz jutni arról, hogy egy adott márka adott modellje mennyire tartós? Erre már válaszoltunk a TESZT c. fejezetünkben: internetes hiteles szakmai fórumokon. Kisarkítva azt is mondhatjuk: amelyik márkáról és a termekéiről nem találsz megbízható szakmai kritikát/tesztet/beszámolót a neten, arról nem is lehet tudni semmit, vagyis zsákbamacska. Egyszerű tanácsunk: inkább ne vedd meg! Tök mindegy mibe kerül. Fogalmad sincs – és hát ilyenek ezek a 70-100ezer forintos gyakorlatilag ismeretlen felfújható deszkák – hogy akár 1 évig kitart-e! Mi történhet vele? Például az, hogy fokozatosan, vagy szinte egyik pillanatról a másikra deformálódik/elvetemedik, nem fekszik fel a vízre, teljesen alkalmatlanná válik a deszkázásra. A gyenge anyagminőségnek és illesztéseknek köszönhetően. A szavatossági kereteken belül persze le lehet kezdeni a javítgatást meg a csereberét, de valószínűleg nem ez a cél.

Vajon melyik technológia számít a leginkább meghaladottabbnak? Az egyrétegű, merevítés nélküli, ragasztott felfújható deszkák. Ezek a konstrukciók képviselik a felfújható deszkák elsőként megjelenő generációját. Ők a legolcsóbbak a nagy prémium márkák palettáján is, ha tartanak még ilyet, de fogadni mernénk, hogy 2-3 éven belül ilyet már csak az alsó kategóriában horgászgató gyártók fognak elállítani. Sommásan: mi már nem vennénk ilyet saját célra. 

Nézzük a további tulajdonságokat!  

Korábban már kitértünk arra, hogy MINDENKI, akinek komolyabb, rendszeresebb, sportosabb irányba fejlődik a SUP-kultúrája, az nagy százalékban a minél merevebb konstrukciójú deszkák, valamint a minőségi lapátok irányába fog mozdulni. És praktikussági okoknál fogva nem egy kompozit (merev) deszkát, de merevségében kiváló adottságokkal rendelkező felfújhatót fog keresni. Mert a többségnek a könnyű mobilitás egy döntő érv a az iSUP mellett. Iparági jóslatok szerint minden komoly gyártó ebben a paraméterben próbál majd a jövőben a másikra licitálni a minőségben. Egy woven drop stich – szövésű, hőhegesztett (fusion, welding stb.), military grade PVC-sűrűségű, két rétegű, oldalt és/vagy a testen hosszanti irányú merevítéssel (általában karbon), dupla kamrával készült felfújható deszka – mai technológiai szinten – a legmagasabb merevségi értékeket mutat(hat)ja. (Megjegyzés: ezen tulajdonságok közül egyedül a duplakamrás technológia az amelyiknek a merevséghez adott előnyét még nem láttuk bizonyítottnak, értsd: több olyan deszka is megfordult nálunk, ami hiába volt duplakamrás, de egyáltalán nem adott hozzá a merevséghez. Viszont nem elvitatható, hogy biztonságosabb.) Az a gyártó tehát, amelyik ezeket a technológiai eljárásokat „beleteszi” egy deszkába, az egy emelt értékű terméket kínál, aminek nyilván magasabb az ára is, mint a kezdetlegesebb eljárással készített történelmi elődöké.

A leggyakrabban használt technológiai szakkifejezések jelentése (a felfújhatós kategóriában): 

MSL = Monocoque Structural Laminate vagy FT = Fusion Technology – A PVC rétegek összesütése, nagy nyomású fúziós technológiával, nyers állapotában, ragasztó használata nélkül.
DS = Drop Stitch – A deszka belsejében lévő műanyag összekötő fonalak amelyek az alsó és a felső szövetréteget fűzik/tartják össze (ettől lesz deszka és nem gömb alakú).   
CWDS = Cross Woven Drop Stitch – Kereszt-szövésű szalagok tartják össze a két felületet. 15-20%-kal könnyebb, mégis merevebb felfújható deszkát eredményez. 
EVA pad = Etilén-vinil acetát csúszásgátló réteg –  Csúszásmentes felület ebből készül a deszkák állófelülete. Alapvető összetevője minden SUP-nak, de a megfelelő tapadás szempontjából egyáltalán nem mindegy a mintázat, ill. a vízelvezető csatornák léte/nem léte/minősége! 

A következő faktor a méret.

Nyilván a nagyobb méret egyszersmind több anyag, tehát magasabb költség és magasabb ár. Márpedig, ha valakinek célja a nagyobb sebesség, vagyis a jobb siklás elérése annak áldoznia kell a 12’-as feletti méretek emelkedő árára. Erről is írtunk korábban, az ÉLETMÓD c. fejezetben. A hosszabb és keskenyebb deszkák a rendszeres táv-SUPolokat célozzák. (Itt már nagyon fontos tényező a minőségi lapát is, írtunk már erről is bővebben.)

Környezetvédelem.

Ritkán esik szó róla, pedig nagyon lényeges kérdés, hogy a gyártó mennyire ügyel az alapanyagválasztás, a gyártás és egyéb területeken a környezetvédelmi szempontokra. Ne felejtsük, hogy a SUP-deszka valójában egy nagy darab PVC + egyéb műanyagok halmaza. Mind az előállításuk, mind az újrahasznosításuk felelős magatartást követel.

Saját kutatásaink alapján ide gyűjtöttünk néhány beszámolót a fenntarthatóságot komolyan vevő markákról:

https://www.mensjournal.com/adventure/five-eco-friendly-standup-paddleboards/; http://www.standupjournal.com/2020/03/13/eco-progressive-isup-sea-lion-boards-commits-to-1-for-the-planet/; Ezek közül is kiemelkedő a Starboard (https://supshop.hu/marka/starboard ), illetve a Sea Lion Boards (https://www.sealionboards.com/pages/environmental-policy).

Ezen felül is könnyű belátni, hogy a silány/olcsó/gyorsan elhasználódó iSUP-ok nagyobb eséllyel és nagyobb arányban kerülnek a szemétdombra/kukába/égetőbe, mint a tartós anyagokból és technológiával készült társaik. Ergo már azzal is tudod védeni a környezetet, ha nem veszel vackot.    

A márka.

Óvatosan kell bánni azért ezzel is. Nem mind arany, ami… Jó pár neves márka – nem utolsó sorban azért, hogy nehogy kimaradjon a felfújható piac robbanásszerű növekedéséből adódó piaci aranyesőből – kínál alapszíntű/beszálló technologiával készült felfújhatókat (jellemzően „light” vagy „lite” elnevezést aggaszatnak a modell nevébe). Az általunk látott független tesztek szerint ezek anyagminősége még mindig sokkal jobb, mint a semmiből előkerült, „no-name” PVC-gyárak deszkái, de fontos megérteni: a deszka „tudása” – még akkor is ha az egy prémium márka modellje – nem lesz döntően több, mint egy bármilyen alsókategóriásé. Vagyis nem éri meg egy magasabb árfekvéssel operáló prémium gyártó alsó kategóriás modelljéért kétszer-háromszor annyit kiadni. A technologiára figyeljünk inkább, az legyen a döntő. Attól, hogy egy nagy név van kiírva az ugyanakkor régi technológiájú deszkámra, még nem lettem jobb vagy komolyabb SUPos…

Oké, számít a megbízható gyártói háttér, az esetleges hosszabb szavatossági (mi számít annak? 3-5 év.) idő, de nem ér – véleményünk szerint – kétszer akkora vétleárat, mint egy azonos technológiájú, de egy „no name” márka által gyártott modell.

Javaslatunk: ha már prémium márkát választasz, akkor válaszd a prémium technológiát is!  

Szavatosság, ügyfélszolgálat.

Végezetül, de egyáltalán nem utolsósorban!

Egyrészt van itthon egy törvény, ami szerencsére szabályozza, hogy mik a jogaid.

Íme: https://fogyasztobarat.hu/kepes-jogi-tajekoztato/?r=eddamabbeemmadebasad

Ebből kiemelnénk, vagyis jó, ha tudod, amikor az árcédulát nézed:

„Jótállási jogok:

A Vásárló a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendeletben alapján főszabályként kijavítási és a „Jótállási igény kezelésével kapcsolatos szabályok” pontban felsorolt esetekben kicserélési és pénz visszatérítési igénnyel élhet jótállási igényként az Eladó felé.

A Vásárló a kijavítás iránti igényét választása szerint az Eladó székhelyén, bármely telephelyén, fióktelepén és az Eladó által a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál közvetlenül is érvényesítheti.

Érvényesítési határidő

A jótállási igény a jótállás időtartama alatt érvényesíthető, a jótállás időtartama a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet szerint:

  1. 10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén egy év,
  2. 100 000 forintot meghaladó, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,
  3. 250 000 forint eladási ár felett három év.”

Tehát – visszavéve a szót – egy 250.000 forintos vételár felett már eleve jár neked a 3 év!

Több gyártó is versenybe kezdett a szavatossági területen, ebből kiemelkedik a Bluefin Sup (https://bluefinsupboards.com/info-zone/warranty/ ), amelyik a legelsők között kampányolt 5 évvel! (Azóta már többen is követték amúgy.) Itt is fontos elolvasni azért az apróbetűs részleteket, de kétségtelen, hogy rendkívül bizalomgerjesztően hangzik, hogy egy alapvetően „csak” felső-középkategóriás iSUP márka (átlagosan 500 – 1.000 euro közötti árfekvésben), tehát a prémium szegmens alatt is képes „bevállalni” az 5 évet. Talán ennek is köszönhető, hogy igen rövid idő alatt széles körben elterjedtek a Bluefin-ek Európában és az Államokban is. Ugyanakkor pont az ő példájuk mutatja – és ezzel rá is térünk az ügyfélszolgálat témájára, hogy a relatív gyors népszerűséggel szükségszerű lenne az ügyfélszolgálat fejlesztése, a vásárlók megbecsülése.  A Bluefin SUP kimagaslóan jó technológiája ellenére náluk is előfordulnak minőségi és szállítási panaszok, amit – a nemzetközi közösség fórumozói, és a saját tapasztalatunk szerint is – igen hullámzó színvonalon kezelnek. Csúsznak a szállításokkal, nem reagálnak a reklamációkra stb., igen sok a bosszús komment. Ez pedig nagyon sokat levesz a márka értekéből. 300-400 ezer forintos terméknél egyáltalán nem mindegy, hogy egy esetleges gyári hibás terméket mennyire egyszerűen és gyorsan tudok cseréltetni vagy javíttatni. És hát ugye ők Nagy-Britanniában csücsülnek… Mára már az EU-n kívül… Ha valakinek nincs rutinja a kitartó „online-reklamálásban”, annak komoly idegek kellenek egy külföldről megrendelt, hazai képviselettel nem rendelkező márka körüli szavatossági probléma kezeléséhez. Javaslatunk tehát az, hogy biztonságosabb olyan márkát/felszerelést választani – a mégoly szűk hazai kínálat mellett is – aminek van hivatalos magyar forgalmazója. Nagyon sokat hozzáad a vásárolni kívánt cucc értékéhez, ha van mögötte egy hazai „élőben is elérhető” partner, aki érdekelt a termék életének utánkövetésében is. Megért, visszahív, válaszol, intéz stb. Megéri kifizetni az esetlegesen magasabb vételárat itthon, mint a távoli valahonnanból online rendelni egy zsákbamacskát.

Legeslegvégül még kettő bónusz vásárlási tipp: mint sok más termék vagy szolgáltatás esetében a SUPok piacán is mindig felbukkannak alkalmi akciók, jellemzően a szezon elején vagy a végén. Érdemes kivárni, sokszor 5-30%-os kedvezménnyel megvehető ugyanaz a deszka. Ugyanígy jó fogás lehet egy-egy szezonban használt teszt vagy demo deszka is, jótállás ezekre is van, és ha rendesen letesztelted, ahogy azt korábban ecseteltük a TESZT c. fejezetben, akkor azon a pár karcoláson kívül semmivel nem lesz „értékcsökkentebb” a deszkád, mintha vadiújat vennél.    

Ezzel a SUP Bázis Vásárlási Kisokosunk végetért. Reméljük megérte átrágni magadat rajta. Az esetleges elírásokért, vagy tévedésekért – bár igyekeztünk kiküszöbölni – utólag is elnézést kérünk!

Igyekeztünk objektívek maradni és sok más szakmai fórumot is linkelni, hogy más, akár a mienktől eltérő véleményt megismerj.

A SUP Bázis Tisza-tó csapata ezután is szívesen lát kezdő és haladó oktatással, továbbfejlesztéssel, termék-tesztelési lehetőséggel, tanácsadással, túrákkal, és természetesen eladó felszerelésekkel, amiknek folyamatosan változó kínálatát megtalálod a Facebook oldalunkon.   

Addig is, amíg találkozunk, a deszka legyen veled!